Πολυάριθμες έρευνες έχουν συσχετίσει τις καταχρήσεις του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ με την επιδείνωση της ποιότητας του ανδρικού σπέρματος. Ωστόσο, μια νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction, υποστηρίζει ότι οι οδηγίες για την αλλαγή του τρόπου ζωής που δίνονται στους άνδρες που προσπαθούν να κάνουν οικογένεια ίσως είναι ανώφελες και θα μπορούσε να καθυστερήσει το ζευγάρι από την επιλογή άλλων λύσεων για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων Sheffield και Manchester η αποφυγή των στενών εσωρούχων παραμένει καλή συμβουλή και πρέπει να υιοθετηθεί από τους άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Τα πιο άνετα ανδρικά εσώρουχα συσχετίζονται σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, με καλύτερη ποιότητα του ανδρικού σπέρματος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά μελετώντας τον τρόπο ζωής 939 ανδρών με κακή ποιότητα σπέρματος και 1310 με φυσιολογική. Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχε μικρή διαφορά στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών που κάπνιζαν 20 τσιγάρα την ημέρα και των μη καπνιστών. Επίσης δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές ότι το πάχος και η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρά τα αποτελέσματα της έρευνάς τους είναι σημαντικό οι άνδρες να ακολουθούν το μέτρο όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, το βάρος και το κάπνισμα, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι «όσοι θέλουν να γίνουν γονείς πρέπει και να καλογερέψουν», σύμφωνα με τον Dr Allan Pacey από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.