Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση φτάνουν σήμερα τα 5.000.000 με βάση τα επίσημα στοιχεία έως το 2008 και τις εκτιμήσεις των ειδικών για τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό το εντυπωσιακό νούμερο των γεννήσεων με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αναφέρθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας. Το πρώτο «παιδί του σωλήνα» είναι η Louise Brown, η οποία γεννήθηκε το 1978. Η μητέρα της, Leslie Brown, πέθανε πριν ένα μήνα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, οι ειδικοί τόνισαν ότι ο αριθμός των γεννήσεων με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι εντυπωσιακός, καθώς και ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται με σκοπό την αύξηση των ποσοστών επιτυχίας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επιστήμονες τόνισαν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν μπορεί να κάνει θαύματα, τουτέστιν τα ποσοστά επιτυχίας στις μεγαλύτερες ηλικίες παραμένουν χαμηλά. Ως εκ τούτου, τα ζευγάρια δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν στη σκέψη ότι μπορεί να αποκτήσουν οικογένεια με εξωσωματική γονιμοποίηση, επειδή η μέθοδος δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Οι γιατροί, λοιπόν, επισημαίνουν στα ζευγάρια ότι αν είναι σε θέση να κάνουν οικογένεια νωρίτερα, να μην το αναβάλλουν βασιζόμενοι στη μελλοντική χρήση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.