Ο προεμφυτευτικός έλεγχος αφορά την εξέταση που γίνεται στο έμβρυο των τριών ημερών στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το γονιμοποιημένο ωάριο των τριών ημερών αποτελείται από οχτώ κύτταρα. Σε αυτό το στάδιο αφαιρείται το ένα κύτταρο για να εξεταστεί για περισσότερα από 100 γενετικά νοσήματα. Μετά τον έλεγχο αυτό οι γιατροί αποφασίζουν ότι το έμβρυο μπορεί να εμφυτευτεί στη μήτρα.

Υπάρχουν ανησυχίες ως προς την ασφάλεια της μεθόδου δεδομένου ότι αφαιρείται ένα κύτταρο από ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο οχτώ κυττάρων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας από την Πανεπιστημιακή Κλινική των Βρυξελλών στο Βέλγιο όπου πραγματοποιούνται περί τους 600 κύκλους προεμφυτευτικών διαγνώσεων κάθε χρόνο, πρόκειται για μια ασφαλή διαδικασία για την οποία οι μέλλοντες γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 995 μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1993 και του 2008 και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος γέννησης ελλιποβαρών μωρών, πρόωρων μωρών, παιδιών με παραμορφώσεις, καθώς και ο κίνδυνος περιγεννητικού θανάτου ήταν παρόμοιος με τις άλλες μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sonja Desmyttere τονίζει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να ξέρουν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής. Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται παρακολουθώντας τα παιδιά της μελέτης στη μετέπειτα ζωή τους.