Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτούν και να εξετάζουν οι γιατροί είναι πόσο περπατάει ο ασθενής τους καθημερινά. Το πόσο μακριά περπατάμε είναι πιο σημαντικό για την υγεία μας από την πίεση του αίματος ή τους παλμούς της καρδιάς, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από τον Καναδά, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Karim Khan από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια «τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία μας. Είναι πολύ πιο σημαντικός παράγοντας από την πίεση του αίματος και το πόσες φορές αναπνέουμε το λεπτό.»
Οι ειδικοί τονίζουν ότι αν οι ασθενείς περπατούν για λιγότερο από 30 λεπτά την ημέρα πρέπει να ενθαρρυνθούν να περπατούν περισσότερο. Το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι πιο αξιόπιστος δείκτης θνησιμότητας σε σύγκριση με την παχυσαρκία ή την υπέρταση, επισημαίνεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.
Γι’ αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να καταγράφουν το βαθμό της φυσικής δραστηριότητας των ασθενών μαζί με τη θερμοκρασία τους, την πίεση, τους παλμούς και την αναπνευστική τους ικανότητα.
Σημασία έχει πόσο περπατάς όχι πόση πίεση έχεις
Το πόσο μακριά περπατάμε είναι πιο σημαντικό για την υγεία μας από την πίεση του αίματος ή τους παλμούς της καρδιάς.