Μια νέα «έξυπνη» θεραπεία που επιτίθεται στον καρκινικό όγκο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε πειραματόζωα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α.

Η νέα θεραπεία ονομάζεται NLGs (nanolipogels). Πρόκειται για μικρές σφαίρες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνουν αντικαρκινικά φάρμακα στα αγγεία που αιματώνουν τους όγκους, ενώ παράλληλα διοχετεύουν στην κυκλοφορία του αίματος πρωτεΐνες που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μικροσκοπικές «έξυπνες σφαίρες» δοκιμάστηκαν σε ποντίκια με μελάνωμα που είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες. Διαπιστώθηκε ότι η ανάπτυξη του όγκου καθυστέρησε σημαντικά, καθώς και ότι αυξήθηκε η επιβίωση των ποντικιών.

Οι NLGs που επιτίθενται στους κακοήθεις όγκους, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος, περιγράφονται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Materials». Εκτιμάται ότι μπορεί μελλοντικά να δώσουν μια λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της αντικαρκινικής αγωγής, που είναι η αποδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.