Η μείωση της κατανάλωσης αλμυρών τροφίμων όπως τα αλλαντικά, τα αρτοσκευάσματα, αλλά και άλλα προϊόντα, ακόμη και γλυκά (π.χ., κρουασάν) που περιέχουν αλάτι στα συστατικά τους όπως αναγράφεται στην ετικέτα τους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund, WCRF).

Μάλιστα σύμφωνα με το WCRF ο ένας στους εφτά καρκίνους του στομάχου στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι καταναλωτές τηρούσαν το ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού. Αυτό είναι τα 6 γρ. ημερησίως, δηλαδή περίπου μια κουταλιά του γλυκού, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν 8,6 γρ. την ημέρα σύμφωνα με τον WCRF.

Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης αλατιού αφορά την κατανάλωση τροφίμων που το περιέχουν στα συστατικά του και όχι την προσθήκη του στο μαγείρεμα ή στο πιάτο.

Γι’ αυτό και ο WCRF ζητάει να καθιερωθεί μια χρωματική σήμανση των τροφίμων που περιέχουν αλάτι με κόκκινο για την υψηλή περιεκτικότητα, κίτρινο για τη μέση και πράσινο για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ωστόσο, αυτή η σήμανση συναντά αντιδράσεις από τη βιομηχανία τροφίμων.