Η μητρότητα θεωρείται κορυφαίο γεγονός στη ζωή μιας γυναίκας, μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες της ζωής της. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, οι γυναίκες των οποίων η ζωή περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Mary Washington της Virginia διεξήγαγαν την έρευνα σε 181 γυναίκες, 18-49 χρονών, με παιδιά κάτω των πέντε ετών και διαπίστωσαν ότι η «εντατική» μητρότητα μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία.

Ο ορισμός της εντατικής μητρότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφορά εκείνες τις γυναίκες που θεωρούν ύψιστο καθήκον τη μητρότητα, σημαντικότερο και από την πατρότητα, πιστεύουν ότι όλες οι δραστηριότητες της μητέρας πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες των παιδιών τους και ότι τα παιδιά πρέπει να θεωρούνται από τους γονείς τους ως «ιερά πλάσματα που τους γεμίζουν χαρά και πληρότητα». Ως εκ τούτου, αρνούνται συστηματικά τη βοήθεια άλλων στην ανατροφή των παιδιών τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που το γονικό τους στυλ χαρακτηρίζεται ως «εντατική μητρότητα» κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, η μία στις τέσσερις έχει συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η «εντατική μητρότητα» δεν απειλεί μόνο την ψυχική υγεία των γυναικών, αλλά και εκείνη των παιδιών, τα οποία γίνονται ευάλωτα και αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής.