Σύμφωνα με νέα έρευνα η έλλειψη ύπνου αυξάνει αξιοσημείωτα τον βαθμό και την ένταση με την οποία αναμένουμε ένα επικείμενο γεγονός που προκαλεί συναισθηματική φόρτιση, ιδιαίτερα σε όσους είναι πολύ νευρικοί τύποι.
Δυο βασικά χαρακτηριστικά των αγχωδών διαταραχών, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι οι διαταραχές ύπνου, αλλά και οι υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία διεξήχθη σε 18 ενήλικες μετά από μια άυπνη νύχτα και μετά από μια νύχτα φυσιολογικού ύπνου, αυτά τα δυο χαρακτηριστικά τελικά μάλλον δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, αλλά αλληλεπιδρούν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έλλειψη ύπνου ενίσχυε τη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, καθώς και σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζεται με αντιδράσεις σε αρνητικές ή δυσάρεστες εμπειρίες έως και κατά 60%. Περισσότερο ευπαθείς και επιρρεπείς στις υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις ήταν οι ενήλικες με την πιο νευρική ιδιοσυγκρασία.
Οι ερευνητές πολύ εύστοχα τιτλοφορούν την έρευνά τους ως εξής: Κουρασμένος, ανήσυχος και περιμένοντας ότι θα συμβεί το χειρότερο: η επίδραση της έλλειψης ύπνου και της ανησυχίας στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την συναισθηματική αναμονή. Μάλιστα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αρκεί μια άυπνη νύχτα για να παρατηρηθούν αυτές οι αλλαγές στις συναισθηματικές αντιδράσεις.
Άυπνοι και εκνευρισμένοι ή το αντίστροφο;
Η έλλειψη ύπνου αυξάνει αξιοσημείωτα τον βαθμό και την ένταση με την οποία αναμένουμε ένα επικείμενο γεγονός που προκαλεί συναισθηματική φόρτιση.