Μια νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε σε μεγαλύτερη ηλικία ενδεχομένως να αποτελέσει δείκτη πρώιμης άνοιας ή έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών. Οι ερευνητές μελέτησαν την ταχύτητα βάδισης 93 ατόμων ηλικίας 70 ετών ή περισσότερο. Από αυτούς οι 54 δεν είχαν σημάδια νοητικής έκπτωσης, οι 31 είχαν τέτοια συμπτώματα χωρίς όμως να επηρεάζεται η μνήμη τους, ενώ οι οχτώ είχαν συμπτώματα μεταξύ των οποίων και οι διαταραχές μνήμης.
Επί τρία χρόνια οι ερευνητές παρατηρούσαν μεταξύ άλλων και την ταχύτητα βάδισης, αλλά και τις διακυμάνσεις της με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας χωρίσει τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες: σε εκείνους που περπατούσαν με γρήγορο ρυθμό, με αργό και με μέτριο. Διαπίστωσαν ότι οι μεγάλης ηλικίας ενήλικες με ήπια έκπτωση της νοητικής τους λειτουργίας που δεν επηρέαζε την μνήμη τους, ήταν εννέα φορές πιο πιθανό να περπατούν αργά, ενώ ο βαθμός της διακύμανσης του ρυθμού βάδισης σχετιζόταν με την νοητική έκπτωση.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας
Η ταχύτητα βάδισης είναι δείκτης νοητικής υγείας
Η ταχύτητα με την οποία βαδίζουμε σε μεγαλύτερη ηλικία ενδεχομένως να αποτελέσει δείκτη πρώιμης άνοιας ή έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.