Τα παιδιά που έχουν άσθμα και ακολουθούν αγωγή με εισπνεόμενα στεροειδή φάρμακα κατά την ανάπτυξή τους «χάνουν» μερικούς πόντους από το ύψος τους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στη Βιέννη και δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine».



Κατά μέσο όρο, τα παιδιά με άσθμα ήταν κατά 1,2 εκ. λιγότερο ψηλά σε σύγκριση με συνομήλικα παιδιά που δεν ακολουθούσαν αγωγή με εισπνεόμενα.



Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη έρευνα που παρακολούθησε παιδιά με άσθμα κατά τα χρόνια της ανάπτυξής τους, παρότι η ανησυχία πολλών γονιών για το ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα μάλλον επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών εκφράζεται εδώ και χρόνια.




Οι αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν 943 παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών για τα κορίτσια και των 20 και άνω για τα αγόρια. Η έρευνα διήρκεσε τέσσερα χρόνια και παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε κυρίως τα πρώτα δύο χρόνια από την έναρξη της αγωγής, κατά κύριο λόγο στα παιδιά που λάμβαναν το εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές βουδεσονίδη, σε σύγκριση με εκείνα που λάμβαναν νεντοκρομίλη ή εικονικά εισπνεόμενα.




Οι ερευνητές, ωστόσο, τονίζουν ότι η αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα είναι σημαντική, και σε περίπτωση που η νόσος αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί και πάλι να επηρεαστεί αρνητικά ο ρυθμός ανάπτυξης του παιδιού.