Ασθενείς με κατάγματα στη σπονδυλική στήλη αναφέρουν ότι έχουν ανακτήσει μέρος των αισθήσεών τους σε περιοχές που προηγουμένως είχαν παραλύσει μετά από την εφαρμογή θεραπείας με ενέσεις βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήταν ενθαρρυντική η θετική ανταπόκριση των δύο εκ των τριών ασθενών που έλαβαν θεραπεία με εμβρυϊκό ιστό (ιστό του εγκεφάλου προερχόμενο από δωρεά οργάνου) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Balgrist στη Ζυρίχη.Κάθε ασθενής έλαβε περί τα 20 εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα νευρώνων, τα οποία εισήχθησαν απευθείας στην τραυματισμένη σπονδυλική του στήλη μέσα σε τέσσερις έως οχτώ μήνες από την ημέρα του τραυματισμού του. Προ της θεραπείας κανένας ασθενής δεν είχε ανακτήσει την αισθητικότητά του κάτω από το στήθος. Τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, οι δύο ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν κάποια αισθητικότητα. Στους έξι μήνες μπορούσαν να αισθανθούν το άγγιγμα και τη θερμοκρασία στην περιοχή μεταξύ του στήθους και του αφαλού. Ο τρίτος ασθενής δεν ανέφερε κάποια μεταβολή.
Η θεραπεία δοκιμάζεται από την εταιρεία «StemCells» στο Newark της Καλιφόρνιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας η ανταπόκριση των δύο παραλυμένων ασθενών είναι απροσδόκητη. Εκτιμάται ότι τα βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τη μυελίνη -τη μόνωση των νεύρων-, γεγονός που διευκολύνει την επικοινωνία των νευρώνων.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αναφέρουν ότι θα παρακολουθήσουν μακροχρόνια τους ασθενείς για να δουν αν το αποτέλεσμα της θεραπείας θα διατηρηθεί. Επίσης, πρόκειται να δοκιμάσουν τη θεραπεία σε άλλους εννιά ασθενείς με λιγότερο σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: