Οι επιστήμονες έχουν βαλθεί να μας σηκώνουν και να μας καθίζουν στο τραπέζι ανάλογα με τα ευρήματα των ερευνών τους! Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, τα τρία γεύματα την ημέρα μάλλον δεν είναι και τόσο φιλικά για το βάρος μας, το μεταβολικό μας προφίλ (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο) και την πίεσή μας.

Εάν θέλουμε να ωφεληθούμε όσον αφορά το βάρος και τους βιοχημικούς δείκτες της υγείας μας, θα πρέπει να «σπάσουμε» την ποσότητα του φαγητού που σκοπεύουμε να καταναλώσουμε σε μια ημέρα σε εννιά μικρά γεύματα ή τουλάχιστον σε έξι.

Πολυάριθμες έρευνες έχουν οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα, η πιο πρόσφατη από τις οποίες προέρχεται από το Imperial College London. Οι ερευνητές συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 2.000 ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τις Η.Π.Α.

Παρότι συνολικά οι θερμίδες που προσλάμβαναν οι συμμετέχοντες δεν διέφεραν, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες έτρωγαν λιγότερο από έξι γεύματα την ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερα από έξι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν υψηλότερες τιμές συστολικής πίεσης, καθώς και περισσότερα κιλά, σε σύγκριση με τους δεύτερους. Η παρατήρηση των βρετανών ερευνητών είναι σύμφωνη με εκείνες αντίστοιχων ερευνών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί τα πολλά και μικρά γεύματα την ημέρα σχετίζονται με χαμηλότερα νούμερα στη ζυγαριά, οι ερευνητές εικάζουν ότι με αυτόν τον τρόπο ο οργανισμός «εκμεταλλεύεται» καλύτερα τα συστατικά των τροφών, αποφεύγονται οι απότομες αυξομειώσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και παρέχεται μια επιπλέον ώθηση στον ρυθμό του μεταβολισμού.