Open days

Παιχνιδοκαμώματα

Τα Παιχνιδοκαμώματα για μικρούς και μεγάλους σας προσκαλούν στις ημέρες γνωριμίας σεμιναρίων ενηλίκων και παιδικών εργαστηρίων που θα γίνουν στο εργαστήρι τους και όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε με τους εκπαιδευτές, να ενημερωθείτε για τα εργαστήρια – σεμινάρια και να λάβετε μέρος στους διαγωνισμούς όπου θα κληρώσουν δωρεάν θέσεις συμμετοχής. Μάλιστα, στους παρευρισκόμενους θα δοθεί μία δωροεπιταγή για συμμετοχή σε σεμινάριο της επιλογής τους.
Info: Παιχνιδοκαμώματα, Δερβενίων 43, Αθήνα. Τηλ.: 210-82.59.289. Site: www.paixnidokamomata.gr. Πότε: Παρασκευή 28/9 & Σάββατο 29/9.

Στο «Φτερό»

Οι χειμερινές δραστηριότητες ξεκίνησαν στο Εργαστήριο ΦΤΕΡΟ με έντονη δημιουργική διάθεση, αισιοδοξία, καινούργιο πρόγραμμα (δημιουργική κίνηση, hip-hop, εικαστικά, μουσική, yoga για παιδιά, δραματοθεραπεία, μαγειρική) και ανανεωμένο χώρο. Ενημερωθείτε για το νέο πρόγραμμα και ελάτε να συμμετέχετε σε όποιο απογευματινό πρόγραμμα παιδιών ή ενηλίκων επιλέξετε. Η είσοδος στις ομάδες είναι ελεύθερη, εφόσον έχει γίνει τηλεφωνική κράτηση.
Info: Φτερό Εργαστήριο Δημιουργικής Έκφρασης, Μ. Μουσούρου 7, Μετς, Αθήνα. Τηλ.: 210- 92.47.182, 6942-202.939. Site: www.ftero.gr. Πότε: 1-6 Οκτωβρίου.
Εκδηλώσεις

Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς ανοίγοντας τις πόρτες του στο κοινό για δύο ημέρες. Στο διάστημα αυτό, οι επισκέπτες θα έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.Info: Μουσείο Ακρόπολης, Οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα. Τηλ.: 210-90.00.900. Πότε: Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (17.00 – 20.00).
Περιβάλλον

Με το ίδιο μακό

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, καλεί τους πολίτες της Αθήνας να δουν παλιά αντικείμενα και παλιές νοοτροπίες «με άλλο μάτι», διοργανώνοντας τη διαδραστική εκδήλωση ftiaxe me!, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση Stream for Change. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν από μέλη του Δικτύου και του Yiuco.com εύκολους τρόπους να μεταποιήσουν παλιά αντικείμενα. Πάρτε μαζί σας παλιά t-shirts, αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικού, πλαστικά μπουκάλια σαμπουάν και αναψυκτικού ή νερού και ένα ψαλίδι και καλή δουλειά!
Info: Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Μαμάη 3Α, Αθήνα. Τηλ.: 210-82.28.795. Site: www.medsos.gr. Που: Πρώην «Θέατρο Αλίκη», Πεδίον του Άρεως. Πότε: Σάββατο 29/ 9, 16.00-19.00.
Δραστηριότητες

Βόλτα με φεγγάρι

Πάρτε τους φακούς σας, βάλτε μποτάκια, πάρτε σακίδιο και ετοιμαστείτε για μια πανέμορφη βόλτα καταπράσινο Δρυμό της Πάρνηθας. Ελάτε να γνωρίσετε την ομορφιά του βουνού την νύχτα κάτω από το φως του φεγγαριού σε μια πεζοπορία ιδανική για αρχάριους και παιδιά, που θέλουν να αποκτήσουν σιγά σιγά επαφή με τη φύση. Η διαδρομή είναι κυκλική με σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Φλαμπούρι.
Info: Γιάννης Λυκίδης, τηλ: 210-24.64.666, 6972-256.215. Site: www.flabouri.gr. Που: Καταφύγιο Φλαμπούρι, ΕΟΣ Αχαρνών, Πάρνηθα. Πότε: Σάββατο 29/ 09, (18:30). Δωρεάν συμμετοχή. Διάρκεια: περίπου 2 ώρες. Βασικός Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια ή αθλητικά, σακίδιο πλάτης, τζάκετ, φακός (με εφεδρικές μπαταρίες), φαρμακείο.
Bazaar

Παζάρι βιβλίου

Το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος διοργανώνει εκδήλωση ΕΚΠΟΙΗΣΗ – ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ, όπου συμμετέχουν 100 εκδότες που εκποιούν 150.000 βιβλία σε τιμές που ξεκινούν από 0,50Ε. Βρείτε βιβλία όλων των ειδών σε απίστευτα χαμηλές τιμές και χαρίστε τα στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ο μοναδικός περιορισμός είναι τα βιβλία που εκποιούνται να έχουν εκδοθεί μέχρι και το 2007.
Info: Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος, Μαυρομιχάλη 1, Αθήνα. Τηλ.: 210-36.37.426. Που: RIVERWEST, Λεωφόρος Κηφισού 96 (δίπλα από το ΙΚΕΑ). Πότε: 1-20/10, καθημερινά 9.00-21.00, Σάββατα 9.00-20.00, Κυριακή κλειστά. Δωρεάν parking.

Συζήτηση

Οικονομικά βιώσιμο & κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα

Στο πλαίσιο του 1ου κύκλου δημοσίων συζητήσεων με τίτλο «Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις, Ρήξεις, Τομές», ανοίγει ο φάκελος ασφαλιστικό σύστημα. Απόψεις, προβληματισμοί, εμπειρίες και προτάσεις για τη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος κατατίθενται σε μια συζήτηση που συνδιοργανώνει το Megaron Plus με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, την εταιρεία Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς.
Info: Τηλ.: 210-72.82.333. Site: www.megaron.gr. Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Πότε: Πέμπτη 4/10, 19.00. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή αρχίζει στις 17:30.

Λουτράκι

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου

Με σύνθημα «Η ζωή σαν μια γιορτή!» θα πραγματοποιηθεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Ταινίες των Φίλων». Στόχος είναι η ενίσχυση της φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και χωρών όπου υπάρχει ελληνική κοινότητα, αλλά και η προώθηση της συνεργασίας κινηματογραφιστών και κινηματογραφόφιλων των χωρών αυτών. Ταινίες από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, το Αζερμπαιτζάν και την Ελλάδα, σημαντικοί προσκεκλημένοι, παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις συνθέτουν το πρόγραμμα μιας γιορτής με γνώμονα τη φιλία μεταξύ των λαών.
Info: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου, Ιωάννου Μίχου 14, Λουτράκι Κορινθίας. Τηλ: 27440-62.278. Site: www.iffp.org.gr. Που: Club Hotel Casino Loutraki & «Αλεξάνδρειο» Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Πότε: 5 – 12 Οκτωβρίου.

Βιβλίο

Το σκανδιναβικό μοντέλο
Mary Hilson, μετάφραση: Νίκος Κουμπιάς, επιμέλεια: Θάνος Σαμαρτζής, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 12Ε

Το σκανδιναβικό μοντέλο είναι σήμερα συνώνυμο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό την εγγύηση και στενή καθοδήγηση του κράτους. Η επιτυχία του οδήγησε τις σκανδιναβικές χώρες ― Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία― στην επίτευξη ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου, σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Παρά την επιτυχία του, το σκανδιναβικό μοντέλο υφίσταται στις μέρες μας τις πιέσεις της παγκοσμιοποίησης, της δημογραφικής γήρανσης και της μετανάστευσης. Το παρόν βιβλίο μελετά τα κύρια γνωρίσματα του μοντέλου, πώς αυτά εξελίχθηκαν την τελευταία πεντηκονταετία και εξετάζει τις μελλοντικές προοπτικές του.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.