Τα οφέλη από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής δεν εξαντλούνται στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές από το Methodist Hospital του Houston των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί ένα έτος υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Εκείνοι της πρώτης ομάδας ακολουθούσαν ένα εντατικό πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης, ενώ εκείνοι της δεύτερης απλώς ενημερώθηκαν σχετικά με τον διαβήτη.

Μετά από ένα χρόνο, στην ομάδα όσων έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής είχαν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις στο συνολικό λίπος του σώματος, στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης και στα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, παρότι δεν είχαν αλλάξει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης, είχαν αυξηθεί τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης (που παράγεται από τα λιποκύτταρα και θεωρείται ότι συμβάλλει στις καύσεις), καθώς και της «καλής» HDL χοληστερίνης.

Η ολική αδιπονεκτίνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα αυξήθηκε κατά 12% και η «καλή» HDL χοληστερίνη κατά 10% στην ομάδα όσων έκαναν αλλαγές στον τρόπο διατροφής και άσκησης, συγκριτικά με όσους δεν έκαναν τέτοιες αλλαγές.

Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Lipid Research».