Η ηλικία που η μητέρα μιας γυναίκας μπήκε στην εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελέσει παράγοντα που καθορίζει τη γονιμότητά της, σύμφωνα με έρευνα δανών ερευνητών. Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες μπήκαν νωρίς στην εμμηνόπαυση έχουν μικρότερο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες τους σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες μπήκαν αργότερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές. Οι γυναίκες με λιγότερα ωάρια έχουν και μειωμένες πιθανότητες σύλληψης.

Η εν λόγω έρευνα έγινε σε 527 γυναίκες ηλικίας 20-40 ετών και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction». Οι επιστήμονες βασίστηκαν στις μετρήσεις δύο ορμονών (της ΑΜΗ και της AFC), οι οποίες αντικατοπτρίζουν το απόθεμα ωαρίων μιας γυναίκας. Διαπίστωσαν ότι οι τιμές των δύο αυτών ορμονών μειώνονταν με πιο γρήγορο ρυθμό στις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση πριν από τα 45 τους συγκριτικά με εκείνες που μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 55.

Ο ρυθμός μείωσης των ορμονών ήταν 8,6% κάθε χρόνο για τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες μπήκαν νωρίς στην εμμηνόπαυση, 6,8% για εκείνες των οποίων οι μητέρες μπήκαν μεταξύ της ηλικίας των 45 και 55 ετών και 4,2% για εκείνες των οποίων οι μητέρες μπήκαν στην εμμηνόπαυση μετά τα 55.