H 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο έχει οριστεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Διαβήτη ως η επίσημη ημέρα που αφιερώνεται στον διαβήτη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι για τον διαβήτη τύπου 1 υφίσταται παντελής έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόληψής του και ο ασθενής υποχρεούται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης διά βίου.
Όσον αφορά όμως τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπου ανήκει το 95% του συνόλου των διαβητικών, αυτός μπορεί να προληφθεί με απώλεια βάρους και άσκηση, καθώς και να αντιμετωπιστεί με αντιδιαβητικά δισκία. Το παγκόσμιο, λοιπόν, μήνυμα για όλες τις χώρες της υφηλίου την Ημέρα του Διαβήτη είναι «Αφήστε μας να τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη».
Σε όλη την υφήλιο υπάρχουν σήμερα πάνω από 280.000.000 (διακόσια ογδόντα εκατομμύρια) άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην Ελλάδα σήμερα έχουν φτάσει το 1.200.000. Ο διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται ύπουλα και παραμένει αδιάγνωστος για πολλά χρόνια. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με παχυσαρκία και η απώλεια του βάρους τους οδηγεί σε αποφυγή των ενέσεων ινσουλίνης. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η καθημερινή άσκηση (έστω και μόνον 30 λεπτά) οδηγεί τα άτομα με διαβήτη σε καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και σε αποφυγή των καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
H 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο έχει οριστεί από τη Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Διαβήτη ως η επίσημη ημέρα που αφιερώνεται στον διαβήτη.