Μια νέα έρευνα γεννά ελπίδες για την δημιουργία ενός τεστ αίματος ανίχνευσης του καρκίνου που θα βασίζεται σε ανάλυση του DNA και το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να εισαχθεί στην κλινική πράξη. Πρόκειται για ένα γενετικό τεστ που θα αποτελέσει μεγάλο επίτευγμα εφόσον γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine το τεστ είναι μοναδικό, επειδή ανιχνεύει το αίμα για ίχνη DNA των καρκινικών κυττάρων. Στα πειράματα το τεστ ανίχνευσε επιτυχώς τέτοιου είδους διαφορές στο DNA σε δέκα ασθενείς με καρκίνο του μαστού ή του εντέρου συγκριτικά με δέκα υγιείς ασθενείς.

Ωστόσο, πέραν του ότι θα περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια προτού ένα τέτοιο τεστ εισαχθεί στην κλινική πράξη υπάρχουν πολλά ακόμη ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Καταρχήν η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και το τεστ είναι προς το παρόν πολύ ακριβό. Επίσης ακόμη και αν ανιχνεύσει τον καρκίνο σε πρώιμη μορφή γεννάται το θέμα του πώς θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα και τι επιλογές έχει ο ασθενής.