Τα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες ή με τεχνητά γλυκαντικά ενδέχεται να συσχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα σε περισσότερους από 250.000 ενήλικες στις Η.Π.Α. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν υψηλότερα στην ομάδα εκείνων που κατανάλωναν συχνά αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά.

Εκείνοι που κατανάλωναν τέσσερα ποτήρια ή κουτάκια αναψυκτικών διαίτης την ημέρα διέτρεχαν κατά 1/3 υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με κατάθλιψη.

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση καφέ φάνηκε να συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Εκείνοι που κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα ήταν κατά 10% λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν με κατάθλιψη συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Honglei Chen του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Institutes of Health) στην Βόρειο Καρολίνα δήλωσε ότι: «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι η μείωση ή η διακοπή της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης ή η αντικατάστασή τους με σκέτο καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.» Επεσήμανε ωστόσο ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί ο συσχετισμός που εντόπισαν.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: