Παρόλο που ο Μποτιτσέλι θεωρούσε την παχουλή κοιλιά σύµβολο ερωτισµού και γι’ αυτό την προέβαλλε στα έργα του, στις µέρες µας δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η σύγχρονη αισθητική θέλει την κοιλιά επίπεδη, προς απογοήτευση πολλών. Πρόκειται για ένα πολύ ευάλωτο αισθητικά σηµείο του σώµατός µας, για πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα γιατί έχει την τάση να αποθηκεύει εκεί εύκολα περιττό λίπος, σε σηµείο που να εξαφανίζει τη µέση, και δεύτερον επειδή οι µύες της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και χαλαρώνουν εύκολα. Ευτυχώς, όµως, η κοιλιά, όταν δεν είναι τέλεια, επιδέχεται βελτιώσεις. Με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής και της αισθητικής ιατρικής µπορείτε να αλλάξετε ό,τι σας ενοχλεί.

Κοιλιοπλαστική

Πότε;
Όταν υπάρχουν μεγάλες εναποθέσεις λίπους γύρω από την κοιλιά, που συνήθως αντιστέκονται στη δίαιτα και τη γυμναστική, καθώς και μεγάλη χαλάρωση και περίσσεια δέρματος, τότε μπορεί να εφαρμοστεί κοιλιοπλαστική στο μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, προκειμένου να συσφίξει τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος.

Ποιοι;
Κατάλληλοι υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική είναι άνδρες και γυναίκες με χαλαρωμένο δέρμα που περισσεύει στην περιοχή της κοιλιάς. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε λόγω ηλικίας είτε ως αποτέλεσμα μεγάλης απώλειας βάρους είτε μετά από μια εγκυμοσύνη. Στις γυναίκες η εγκυμοσύνη επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, σημαντικά την περιοχή της κοιλιάς, λόγω της διάτασής της. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης, τόσο στους μυς όσο και στο δέρμα της κοιλιάς. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ραγάδες δύσκολα αντιμετωπίζονται (μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα τους, αλλά όχι να εξαφανιστούν).

Πώς;
Η κοιλιοπλαστική είναι μια επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το λίπος που περισσεύει, συσφίγγονται οι μύες της κοιλιάς και λεπταίνει η περιοχή της μέσης. Αν η ελαστικότητα του δέρματός σας είναι καλή και η ποσότητα του περίσσιου κοιλιακού λίπους μέτρια, τότε μπορείτε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα κάνοντας απλώς λιποαναρρόφηση στην κοιλιά. Ωστόσο, αυτό συνήθως αφορά τους άνδρες, που διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματός τους περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες, με αποτέλεσμα η λιποαναρρόφηση σε αυτούς να είναι συνήθως πιο αποτελεσματική.

Πριν από την επέμβαση Συνιστάται περιορισμός του καπνίσματος, καθώς και του αλκοόλ. Η λήψη πολυβιταμινών και ασπιρίνης (επηρεάζει τον μηχανισμό πήξης του αίματος) απαγορεύονται. Ο γιατρός, αφού πάρει το ιστορικό σας και σας υποβάλει σε προεγχειρητικό έλεγχο (γενική αίματος, καρδιογράφημα κ.λπ.), αν όλα είναι καλά, θα προχωρήσει στην επέμβαση.

Η διαδικασία
Ο γιατρός θα αξιολογήσει το πρόβλημά σας και θα σας συστήσει αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας (ολική κοιλιοπλαστική, μίνι κοιλιοπλαστική ή κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση).

  • Η ολική κοιλιοπλαστική γίνεται με χειρουργική τομή διαγώνια, περνώντας πάνω από το εφήβαιο, και μικρή τομή γύρω από τον ομφαλό. Το δέρμα και το λίπος που περισσεύουν και προκαλούν τη χαλάρωση αφαιρούνται. Το κοιλιακό τοίχωμα σφίγγεται με μόνιμα ράμματα.
  • Η μίνι κοιλιοπλαστική διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και γίνεται με χειρουργική τομή, ακριβώς πάνω από το εφήβαιο, με μήκος που διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση. Ο ομφαλός μένει στη θέση του και η χαλάρωση διορθώνεται με την αφαίρεση του περιττού λίπους.
  • Η λιποαναρρόφηση της κοιλιάς γίνεται με λεπτές κάνουλες, οι οποίες αφαιρούν λίπος χωρίς τομές που να είναι εμφανείς. Με αυτόν τον τρόπο
    αφαιρεθούνται και μερικά εκατοστά από την προβληματική περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται κυρίως για όσες δεν έχουν ακόμη τεκνοποιήσει και έχουν περιττό λίπος στην κοιλιά, μέτρια χαλάρωση και καλή ποιότητα δέρματος.
  • Η αναισθησία Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση, χρειάζεται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.
  • Μετά το χειρουργείο Τοποθετείται ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από την κοιλιά, τον οποίο θα φοράτε για 3 εβδομάδες, καθώς και δύο παροχετεύσεις, που θα παραμείνουν για 24 ώρες. Μετά την επέμβαση χρειάζεται ανάρρωση, από 1 έως 3 εβδομάδες ανάλογα με την περίπτωση. Ο ελαστικός επίδεσμος φοριέται μέρα και νύχτα και φροντίζετε να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη για τα πρώτα 3 με 4 βράδια.
    Επιτρέπεται το ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι, το οποίο σταδιακά μπορείτε να αυξάνετε όσο περνάει ο καιρός. Απαγορεύονται οι δουλειές του σπιτιού για διάστημα 2 εβδομάδων και το γυμναστήριο για 3 εβδομάδες. Μετά από 1 εβδομάδα, γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και ελέγχονται οι τομές. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Επιπλέον, για μία εβδομάδα μετά την επέμβαση δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη, καθώς και για 48 ώρες να πιείτε αλκοόλ. Το μπάνιο επιτρέπεται αφού περάσει μία εβδομάδα από το χειρουργείο.
  • Τα σημάδια Οι χειρουργικές τομές διαφέρουν από άτομο σε άτομο ανάλογα με το δέρμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις. Άλλωστε, βρίσκονται σε τέτοιο σημείο, ώστε να καλύπτονται από το εσώρουχο ή το μαγιό.
  • Τα αποτελέσματα Εμφανίζονται σταδιακά και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες. Στο τέλος της αποθεραπείας η κοιλιά εμφανίζεται πιο λεία, σφικτή και γεροδεμένη.

Χωρίς νυστέρι

Σφιχτή κοιλιά µε ραδιοσυχνότητες
Αν τώρα το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς δεν είναι τόσο έντονο, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μη επεμβατική μέθοδο, όπως είναι η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων με το μηχάνημα Accent. Με την εφαρμογή αυτή είναι δυνατή η βελτίωση του περιγράμματος των γραμμών του σώματός σας μέσω της συρρίκνωσης των λιποκυττάρων και της σύσφιγξης του δέρματος. Συγκεκριμένα, το σύστημα Accent βοηθά στη λείανση και σμίλευση του χαλαρωμένου ή
ζαρωμένου δέρματος, καθώς και στην απώλεια πόντων.

Πώς
Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνωθούν, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Έτσι βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται πιο καλή κυκλοφορία.

Διάρκεια
Η θεραπεία με τις ραδιοσυχνότητες (Accent) επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-5 συνεδρίες. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά η τελική βελτίωση επέρχεται κατά τους 3-4 πρώτες μήνες μετά την εφαρμογή. Η διαδικασία της θεραπείας Accent είναι γρήγορη και ανώδυνη, ενώ μπορείτε μετά την εφαρμογή να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Σβήστε ραγάδες και τοπικό πάχος στην κοιλιά µε CO2 + O2
Η τεχνική Gas Contouring: CO2 θεραπεία (Venusian) + O2 οξυενδοδερμία (oxyendodermia) βοηθά στην αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας ιατρικό διοξείδιο του άνθρακα και καθαρό οξυγόνο υπό πίεση. Ο συνδυασμός αυτός ενεργοποιεί ζωτικές λειτουργίες του δέρματος, όπως είναι η παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος, με αποτέλεσμα ένα πιο λείο και σφριγηλό δέρμα.

Πώς
Με τη βοήθεια μιας πολύ λεπτής βελόνας, διοχετεύεται ιατρικό διοξείδιο του άνθρακα στην περιοχή της κοιλιάς, ενδοδερμικά ή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αμέσως μετά, η αιμοσφαιρίνη του αίματος απελευθερώνει αυξημένες ποσότητες οξυγόνου τοπικά, δεσμεύοντας το ιατρικό διοξείδιο, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνεται από τον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη οξυγόνωση της περιοχής.
Μετά τη θεραπεία με το ιατρικώς χορηγούμενο διοξείδιο του άνθρακα, ακολουθεί η εφαρμογή της οξυενδοδερμίας, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά, σαν «όχημα» μεταφοράς ενεργών ουσιών. Το δέρμα προετοιμάζεται για την έγχυση οξυγόνου με τη βοήθεια ειδικών roller, η κυλιόμενη κίνηση και η χρήση κενού αέρα και αναρρόφησης διεγείρουν τις λειτουργίες του και επιταχύνεται η ροή του αίματος.
Αφού ολοκληρωθεί η προετοιμασία με τα roller, γίνεται η έγχυση του καθαρού οξυγόνου και των ενεργών ουσιών που οδηγούν στην επαναδραστηριοποίηση των ζωτικών λειτουργιών του δέρματος και τη διέγερση της βιοσύνθεσης του κολλαγόνου, της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος.

Διάρκεια
Συνιστώνται 8-10 εφαρμογές κατά μέσο όρο, μία ανά εβδομάδα. Η διάρκεια της κάθε θεραπείας υπολογίζεται στα 45΄ περίπου. Στη συνέχεια,επιστρέφετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

  • Κόστος επεμβάσεων και θεραπειών
  • Κοιλιοπλαστική: 4.500-5.500€
  • Μίνι κοιλιοπλαστική: 4.000€
  • Λιποαναρρόφηση στην κοιλιά: 3.000-3.500€
  • Ραδιοσυχνότητες Accent: 200€ η συνεδρία
  • Gas Contouring (CO2 + O2): 100€ η συνεδρία

ΣΗΜ.: Οι τιμές είναι ενδεικτικές, καθώς εξαρτώνται από διάφορους

παράγοντες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΓΑΪΤΑΝΗ, πλαστικό χειρουργό, MD CCST, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής και της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS.