Υγεία

Replayce για ασθενείς με Πάρκινσον

Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωματική άσκηση βοηθάει τους ασθενείς με τη νόσο Πάρκινσον. Έτσι, η ομάδα του Replayce (σύστημα άθλησης που συνδυάζει το συναίσθημα με την άθληση) με επικεφαλής την πρωταθλήτρια και δημιουργό του συστήματος, Έρρικα Πρεζεράκου, δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης για ανθρώπους με την νόσο Πάρκινσον. Το Replayce Parkinson ξεκινάει εθελοντικά στις 15 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει 6 μήνες (2 φορές την εβδομάδα) και είναι δωρεάν.
Info: Οι ασθενείς με Πάρκινσον που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό κ. Ζήκο και την ομάδα του στην PARKINSON CARE και να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 210-88.30.043 ή στην Έρρικα Πρεζεράκου και στο Replayce στο τηλ.: 210-27.25.101 ή στο mail: info@replayce.com
Ομιλίες

Συζήτηση για το Ε.Σ.Υ.

Στο πλαίσιο των δημοσίων συζητήσεων που διοργανώνει το Megaron Plus, πέντε διακεκριμένοι επιστήμονες, καθηγητές Πολιτικής της Υγείας, κορυφαίοι γιατροί και στελέχη με πολυετή πείρα στον τομέα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων ανοίγουν δημόσιο διάλογο με θέμα «Το Ε.Σ.Υ. πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί».
Πού: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βας. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ.: 210-72.82.333, www.megaron.gr
Πότε: Την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου (στις 7 μ.μ.)
Είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας. Διανομή δελτίων από τις 5.30 μ.μ.

Φτώχεια και εξουσία

Τις Τρίτες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ερευνητές του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι καθώς και επιστήμονες της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετέχουν και καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη στον β’ κύκλο ομιλιών με θέμα: «Παλιά και Νέα Φτώχεια και η Εξουσία του Χρήματος».
Πού: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), Λ. Βας. Κωνσταντίνου 48, τηλ.: 210-72.73.516,
Πότε: 15/1-26/2 . Για το αναλυτικό πρόγραμμα του κύκλου, επισκεφθείτε το site: http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/2012-2013/b_cycle.pdf
Αγορά

The Meet Market

Το 2013 ξεκινάει δυναμικά με το πρώτο Meet Market στο BIOS. Πάνω από 50 σχεδιαστές, καλλιτέχνες, djs και ανεξάρτητες επιχειρήσεις μαζί με πολλές καινούριες συμμετοχές θα γεμίσουν ολόκληρο το ισόγειο του Bios ενώ στο υπόγειο θα ταξιδέψετε στο χρόνο με τις ρετρό και vintage συλλογές ρούχων και αξεσουάρ.
Πού: Bios, Πειραιώς 84. Για πληροφορίες: www.themeetmarket.gr
Πότε: 12 και 13 Ιανουαρίου.
Παιδί

Θεατρική αγωγή για εφήβους

Στον «Ελληνικό Κόσμο» ξεκινά ένας νέος κύκλος μαθημάτων θεατρικής αγωγής για εφήβους που παραδίδει η σκηνοθέτρια Μαριλένα Ρασιδάκη και ο οποίος περιλαμβάνει 12 συναντήσεις από Ιανουάριο μέχρι και Απρίλιο. Τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν, αφηγούνται, προσεγγίζουν θεατρικούς χαρακτήρες, καθώς και γνωστά θεατρικά και λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα.
Πού: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ.: 212-25.40.000, www.hellenic-cosmos.gr
Πότε: 20 Ιανουαρίου-21 Απριλίου
Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ
Θεσσαλονίκη

«Γυμνή Συμφωνία»

Μια απαγωγή με απρόσμενο τέλος και η κρίση ενός ταλαιπωρημένου μυαλού που έρχεται να λυτρωθεί μέσα από το τελευταίο θύμα του. Τα δύο πρόσωπα του έργου, ο Daniel και η Victoria, σε μια σχέση θύτη και θύματος καταλήγουν σε μια γυμνή συμφωνία. Ένα θεατρικό έργο πιο επίκαιρο από ποτέ, καθρέφτης μιας λαβωμένης κοινωνίας.
Πού: Χώρος Τέχνης SourLiBoom, Κ.Κρυστάλλη 4 , 4ος όροφος (Πλ. Αντιγονιδών), Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2314-01.15.84, 6942-68.35.50, www.sourliboom.com
Πότε: 4-20 Ιανουαρίου (Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 21:15)
Εισιτήρια: 8 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)

Βιβλίο

Γαστρονομικόν
Η τέχνη της μαγειρικής στην αρχαία Ελλάδα
Γιώργος Ηλιόπουλος, εκδόσεις Έναστρον, € 18,00

«Οξάλμη κατά Κρατίνο», «τάριχος με γλυκόξινα κρεμμύδια κατά Λουκρήτιο», «ομηρικόν ρύττωτον»…. Ξεφυλλίζοντας την «Τέχνη της Μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα» ταξιδεύουμε πίσω, σε μια μακρινή εποχή όπου οι άνθρωποι παρά τις όποιες ασχολίες τους βρίσκουν τον χρόνο να ασχοληθούν με τη γαστρονομία, αλλά και με το σχολιασμό και την κριτική μαγείρων, συνταγών, αλλά και ξακουστών συμποσίων και δείπνων της εποχής τους.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.