Γεια σας, αντιμετωπίζω τα τελευταία 2 χρόνια, ένα παράξενο σύμπτωμα, που αρχικά δεν είχα αντιληφθεί ως σύμπτωμα και πίστεψα ότι κάτι είχα πιάσει με τα χέρια μου. Κάθε φορά που πίνω κρασί, κοκκινίζω στην περιοχή γύρω από τα μάτια και πολλές φορές τζούζουν ή νοιώθω την ανάγκη να τα τρίψω. Μερικές φορές νοιώθω και πόνο. Παραλληλα υπήρξε μία φορά που είχα κοκκινίσει σε μεγαλύτερο ευρος στο πρόσωπο κι ένοιωθα να καίγομαι και τσιμπηματάκια. Τι πρέπει να κάνω; Τι μου συμβαίνει;

Το περιγραφόμενο σύμπτωμα, ομοιάζει με αλλεργία, αλλά μπορεί να αποτελεί αντίδραση που μιμείται την αλλεργία, αφού το κρασί και ιδιαίτερα το ερυθρό, περιέχει ισταμίνη, δηλ. την ουσία (που εκλύεται στις πραγματικά αλλεργικές αντιδράσεις από ειδικά κύτταρα του οργανισμού μας) και ευθύνεται για την πρόκληση ερυθρότητας και κνησμού ή καύσου (καούρας), ακόμη και νυγμών (τσιμπημάτων) στο δέρμα. Όμως είναι επίσης πιθανό να ευθύνεται κάποιος άλλος παράγων, π.χ. κάποιο συντηρητικό του κρασιού ή και κάτι που έφαγες λίγη ώρα πριν από την κατανάλωση του κρασιού ή μαζί με αυτό, ακόμη και λίγη ώρα μετά (για παράδειγμα κάποιος ξηρός καρπός). Επίσης πρέπει να διερευνηθεί, κατά πόσο μπορεί να είχες λάβει κάποιο φάρμακο πριν από το συμβάν, ακόμη και ένα ήπιο αντιφλεγμονώδες και τέλος, άν υπάρχει κάποια άλλη υποκείμενη διαταραχή του δέρματος ή γενικότερα του οργανισμού και απλά το κρασί ως οινοπνευματώδες επιδεινώνει ή/και αναδύει το πρόβλημα (με απλά λόγια το φέρνει στην επιφάνεια).
Συμβουλή: Επισκεφθείτε ιατρό αλλεργιολόγο, που είναι ειδικά εκπαιδευμένος να διευκρινίσει τα παραπανω σημεία (υπάρχουν και άλλα ακόμη που γνωρίζει πως να διευκρινίσει).