Είμαι 18 χρόνων και έχω πολυκυστικές ωοθήκες είδα για πρώτη φορά περίοδο στην ηλικία των 13 μετά είδα κανονικά τις επόμενες 2 φορές και μετά για περίπου 1,5 χρόνο περίμενα να δω, πήγα γυναικολόγο και μου έδωσε τα duphaston,από τα 15 έπινα τα ντουφαστον για να βλέπω περίοδο αν δεν τα έπινα δεν έβλεπα περίοδο,τα έπινα μέχρι πριν 3 μήνες και τα σταμάτησα. Ξεκίνησα τα glugophage αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν αποτέλεσμα. Σημείωση ότι έκανα και 5 εκατοστά κύστη 2 φορές, έκανα και ορμονικό έλεγχο και εξετάσεις γλυκόζης και όλα ήταν φυσιολογικά. Αν δεν πιω χάπια δεν θα δω περίοδο. Που οφείλεται αυτό; Έχω ύψος 1.68 και είμαι 54 κιλά. σας παρακαλώ απαντήστε..
Ελισσάβετ

Αγαπητή Ελισσάβετ,
καταρχάς μάλλον κανείς δεν σ έχει ενημερώσει για τίποτα απλά σου δίνουν φάρμακα και ο Θεός βοηθός.
1) Τα duphaston δεν είναι το φάρμακο επιλογής για τις πολυκυστικές ωοθήκες εκτός από πολύ επιλεγμένα περιστατικά. Τα φάρμακα επιλογής είναι τα αντισυλληπτικά γιατί μόνο αυτά μπορούν να ελέγχουν την υπερέκκριση οιστρογόνων που έχουν οι πολυκυστικές ωοθήκες. Όμως αντισύλληψη δεν μπορείς να πάρεις αν δεν κάνεις γονιδιακό έλεγχο θρομβοφιλίας πρώτα, καθώς και κάποιες άλλες εξετάσεις αίματος, όπως και αν καπνίζεις πάνω από 5 τσιγάρα την ημέρα.
2) Τα glucophage χρειάζονται στις πολυκυστικές μόνο σε υπέρβαρα άτομα ή σε γυναίκες όπου δεν υπάρχει ισορροπία στην 3ωρη καμπύλη γλυκόζης και ινσουλίνης.
Άρα αυτό που χρειάζεται με σένα είναι ένα καλό ιστορικό, υπέρηχος, εξετάσεις γονιδιακές και αίματος και μετά η απόφαση στο τι θα πρέπει να πάρεις.