Κινηματογράφος

Αφιέρωμα στον Ιαπωνικό Κινηματογράφο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Ιαπωνικό Κινηματογράφο με τίτλο «Σπάνια Τοπία του Ιαπωνικού Κινηματογράφου: από την Παράδοση στη Νεωτερικότητα». Το αφιέρωμα διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας, του Japan Foundation και του Kawakita Memorial Film Institute και περιλαμβάνει 11 ταινίες, που σφράγισαν την πολιτιστική προσφορά της Ιαπωνίας τον 20ο αιώνα με ονόματα, όπως οι Κουροσάουα, Μιζογκούτσι, Όζου, Όσιμα και Ιμαμούρα.
Πού: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Τηλ.: 210-34.18.550. Πότε: 14 -20 Φεβρουάριου. Είσοδος ανά προβολή: 3Ε. Πληροφορίες εδώ.
Παιδί

Εργαστήρι φωτογραφίας

Ένα νέο εργαστήρι φωτογραφίας ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη και προσκαλεί τα παιδιά 8 – 13 χρόνων σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο κόσμο της φωτογραφίας. Με αφορμή το έργο ελλήνων και ξένων φωτογράφων, τα παιδιά θα εξερευνήσουν τη σημασία του φωτός, της σύνθεσης και της γωνίας λήψης, ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους φωτογραφίες και να τις δουν να εμφανίζονται στο χαρτί.
Πού: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138. Πληροφορίες – εγγραφές: 210-36.71.067-69. Site: www.benaki.gr. Πότε: Κάθε Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου-1 Ιουνίου, 10.00-12.00. Κόστος: 200Ε.
Χορός

Tango Greco

Η Γλυκερία, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ελένη Βουδουράκη και ο Γιάννης Χριστόπουλος συμμετέχουν στη μουσική παράσταση «Tango Greco» θα ακουστούν τα σπουδαιότερα ελληνικά τανγκό, από την δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας. Το «Tango Greco» πραγματοποιείται με τη στήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» στο πλαίσιο της Πανελλαδικής εκστρατείας της με τίτλο «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» για την ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου.
Πού: Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, www.badmintontheater.gr. Πότε: 18 Φεβρουαρίου, 20:30. Εισιτήρια: 10, 15, 20, 25, 8Ε. Πληροφορίες εδώ.
Ομιλία

Σχέση γονέων-παιδιών

Οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων του 7ου και 2ου Νηπιαγωγείου Π. Φαλήρου και η Σχολική Σύμβουλος της 57ης Περιφέρειας Προσχoλικής Εκπαίδευσης Αττικής, διοργανώνουν ομιλία με τίτλο «Πώς μπορεί κανείς να μεγαλώσει συναισθηματικά υγιή και ισορροπημένα παιδιά;». Εισηγήτρια είναι η κα Καλλιρρόη Ντινοπούλου, σχολική σύμβουλος προσχολικής εκπαίδευσης & υποψήφια Διδάκτορας Σχολικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην πρόληψη προβλημάτων και συμπεριφορών των παιδιών.
Πού: Ίδρυμα Ευγενίδου, Αμφιθέατρο, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο. Πότε: 20 Φεβρουαρίου, στις 18.00. Πληροφορίες: κα. Νίκη Αλεξάκη, 6972008469. Είσοδος ελεύθερη.
Συναυλία

Για τους ασθενείς με Alzheimer

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνουν συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων σε αριστουργήματα της κλασικής μουσικής. Είστε όλοι καλεσμένοι σε μια εκδήλωση, που σκοπό έχει να στηρίξει το έργο των Εταιρειών.
Πού: Πολυχώρος Άννα-Μαρία Καλουτά, Τιμοκρέοντος 6Α, Νέος Κόσμος, Αθήνα. Πότε: 20 Φεβρουαρίου, στις 20.30. Πληροφορίες: Alzheimer Ελλάς, Πέτρου Συνδίκα 13, Θεσσαλονίκη. Τηλ.: 2310-810.411.
Έκθεση

«Νοσταλγοί»

Η Thanassis Frissiras Gallery παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Βασίλη Σελιμά. Η ανθρωποκεντρική ζωγραφική είναι το μέσο με το οποίο ο ζωγράφος εισάγει τον θεατή στις αινιγματικές του ιστορίες. Στο έργο του εμφανίζονται οικεία πρόσωπα με σαφείς αναφορές στο βαθύ πυρήνα των αξιών της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια.
Πού: Thanassis Frissiras Gallery, Κριεζώτου 7. Τηλ.: 210-36.40.288. Site: www.thanassisfrissirasgallery.com. Πότε: 21 Φεβρουαρίου – 23 Μαρτίου. Εγκαίνια: 21 Φεβρουαρίου, στις 20.00.
Άσκηση

Για 65+

Ο χορός δεν έχει ηλικία. Το σώμα συλλέγει μνήμες, εμπειρίες και ανάλογα με τις συνθήκες που το περιβάλλουν, εκφράζεται. Η ομάδα χορού Αερίτες πραγματοποιεί κύκλο εργαστηρίων, όπου οι ώριμοι συμμετέχοντες θα συνθέσουν ένα συλλογικό μωσαϊκό που εμπνέεται από τα βιώματα και την προσωπικότητα του καθενός, μέσα από τη δημιουργική κίνηση, την εκγύμναση του σώματος, ταυτόχρονα και τη χαλάρωση.
Πού: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Τηλ.: 213-017.80.02. Site: www.sgt.gr. Πότε: Τις Πέμπτες 21/2, 7,14, 21, 28/3, 4/4, 17.30-20.30. Εισιτήριο: 8Ε (η φορά).
Ηράκλειο

«Εχθροί εξ αίματος» του Αρκά

Μετά από ένα ατύχημα ο εγκέφαλος πέφτει σε κώμα και ο Αρκάς διαλέγει για ήρωές του το παχύ και το λεπτό έντερο, καθώς και το δεξί νεφρό, που αναγκάζονται να χειριστούν το ζήτημα μέσα από τραγελαφικές καταστάσεις και ανατροπές. Οι «εχθροί εξ αίματος», το πρώτο θεατρικό έργο του Αρκά, ανεβαίνουν από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης σε σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Μανώλη Σορμαΐνη, σκηνικά–κοστούμια-φωτισμοί Αντώνη Χαλκιά και τους ηθοποιούς Νίκο Αξιώτη, Γιώργο Αραχωβίτη, Μανώλη Σορμαΐνη στους ρόλους του έργου.
Πού: Θεατρικός Σταθμός, Παραλιακή Λεωφόρος, Ηράκλειο. Τηλ.: 2810-243.320. Πότε: 15-25 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο στις 21.00, Κυριακή-Δευτέρα-Τετάρτη στις 19:30. Είσοδος: 12Ε, 8Ε.
Βιβλίο

ΜΝΗΜΗ. Από τον νου στα μόρια
Larry R. Squire, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο & Eric R. Kandel, Πανεπιστήμιο Columbia, Bραβείο Νόμπελ Ιατρικής, Εκδόσεις Κάτοπτρο, 29Ε
Δύο από τους σπουδαιότερους ερευνητές των νευροεπιστημών στον κλάδο της μνήμης μάς ταξιδεύουν στον κόσμο των μεγάλων ανακαλύψεων που αφορούν την ικανότητα του εγκεφάλου μας να απομνημονεύει και των επιστημονικών γνώσεων για τη συνδετική ύλη της διανοητικής μας ζωής, το σκελετό που στηρίζει την προσωπική ιστο­ρία μας και μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώνουμε και να αλλάζουμε – τη μνήμη.

Στείλτε μας τις δικές σας προτάσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση protaseis@vita.gr.