Παρά την επί χρόνια διαδεδομένη άποψη ότι η διατροφή και συγκεκριμένα τα γλυκά και τα γαλακτοκομικά δεν σχετίζονται με την ακμή, τελικά φαίνεται ότι υπάρχει συσχετισμός ανάμεσα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε και τα ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο, όπως έδειξε ανασκόπηση μελετών που έγιναν από το 1960 έως το 2012 και η οποία δημοσιεύτηκε στο «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics».

Οι ερευνητές, μελετώντας αναλυτικά τα διαθέσιμα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι τελικά η συχνή κατανάλωση φαγητών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη – δηλαδή τροφίμων που ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, όπως τα γλυκά– και η συστηματική κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέονται με την εμφάνιση ακμής. Συγκεκριμένα, η διατροφή αυτή μπορεί να επηρεάσει ή να επιδεινώσει την ακμή. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η διατροφή αυτή δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Οι ερευνητές από το τμήμα Δερματολογίας του Ιατρικού Κολεγίου της Νέας Υόρκης και του τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης πιστεύουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει ούτως ώστε να συνεργαστούν περισσότερο οι δερματολόγοι με τους διατροφολόγους και να αναπτυχθούν διατροφικές θεραπείες για την καταπολέμηση της ακμής.