Τη μία ημέρα τρώτε, την άλλη… δεν τρώτε! Αυτή είναι, σε αδρές γραμμές, η νέα δίαιτα «Τhe Alternate-Day Diet», που κάνει θραύση στο εξωτερικό, κυρίως επειδή θεωρείται εύκολη στην εφαρμογή της. Γνωστή και ως «Τhe Longevity Diet» (η δίαιτα της μακροβιότητας), η νέα δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους, αλλά και ανακούφιση από το άσθμα, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ακόμη και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο εμπνευστής της, ο πλαστικός χειρουργός δρ. James Johnson, δηλώνει ότι αδυνάτισε εύκολα χάρη σε αυτή τη μέθοδο. Ας δούμε, όμως, τι ακριβώς είναι η εναλλασσόμενη δίαιτα και ποια είναι η γνώμη των ειδικών.

Πώς γίνεται η νέα δίαιτα;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίαιτας, τη μία ημέρα θα τρώτε ελεύθερα όσο θέλετε (ΟΝ) και την επομένη θα τρώτε περιορισμένα (ΟFF).

Τις πρώτες 2 εβδομάδες
ON Τις 7 «ελεύθερες» ημέρες μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, χωρίς όμως να φορτώνετε το στομάχι σας εσκεμμένα, με το σκεπτικό ότι την επόμενη ημέρα θα πεινάσετε.
ΟFF Τις 7 ημέρες που «δεν τρώτε», δεν πρέπει να υπερβείτε τις 500 θερμίδες ημερησίως. Για το σκοπό αυτό, ο δρ. Johnson συστήνει να εφοδιαστείτε με έτοιμα γεύματα (π.χ. ολιγοθερμιδικά ροφήματα από το φαρμακείο) και σνακ λίγων θερμίδων.

Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες
ON Τις «ελεύθερες» ημέρες, ο δρ. Johnson συστήνει να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, και να αποφεύγετε τα τρανς λιπαρά (περιέχονται κυρίως σε συσκευασμένα τρόφιμα). Μάλιστα, στο βιβλίο του, «Τhe Alternate-Day Diet», ο αμερικανός πλαστικός χειρουργός παραθέτει συνταγές υγιεινών γευμάτων.
ΟFF Τις ημέρες που «δεν τρώτε», μπορείτε είτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε 500 θερμίδες ημερησίως είτε να τις αυξήσετε προσλαμβάνοντας έως και το 35% των θερμίδων που συνηθίζετε να καταναλώνετε σε μία «ελεύθερη» ημέρα, ανάλογα με το βάρος που επιθυμείτε να χάσετε και με τις αντοχές σας.
Διατήρηση του βάρους Αφού χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε, μπορείτε να διατηρήσετε το νέο σας βάρος συνεχίζοντας την εναλλασσόμενη δίαιτα σε μια πιο χαλαρή μορφή, δηλαδή καταναλώνοντας τις ημέρες που «δεν τρώτε» το 50-60% των θερμίδων που συνήθως προσλαμβάνετε σε μία «ελεύθερη» ημέρα.

Σε 10 εβδομάδες, οι 16 παχύσαρκοι που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν χάσει 5-14 κιλά



Χρήσιμες συμβουλές
Ο δρ. Johnson συνιστά κατά τη διάρκεια της δίαιτας:
• Να πίνετε άφθονο νερό.
• Να ασκείστε, κατά προτίμηση τις «ελεύθερες» ημέρες.
• Να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα, το πρωί μιας «ελεύθερης» ημέρας.



Πώς «γεννήθηκε» η δίαιτα on-off
ΕΙΝΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ, βάσει ερευνών σε πειραματόζωα, ότι η αυστηρά ολιγοθερμιδική δίαιτα επιδρά ευεργετικά στην υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και κατά 30%. Το 2003, όμως, ο αμερικανός νευρολόγος δρ. Mark Mattson, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νευροεπιστημών του Αμερικανικού Γηριατρικού Ινστιτούτου, έκανε μία ακόμη ενδιαφέρουσα παρατήρηση: Διαπίστωσε ότι τα πειραματόζωα απολάμβαναν τα ευεργετικά οφέλη της ολιγοθερμιδικής δίαιτας ακόμη κι όταν την ακολουθούσαν μέρα παρά μέρα. Επιπλέον, στα πειραματόζωα παρατηρήθηκε επιβράδυνση της εξέλιξης σοβαρών νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ), καθώς και βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ και του σακχάρου.
Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ έδωσε το έναυσμα για τη δοκιμή ενός διατροφικού μοντέλου κατανάλωσης φαγητού μέρα παρά μέρα και σε ανθρώπους. Την έρευνα διεξήγαγε η δρ. Krista Varady, επίκουρος καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Μετά από 10 εβδομάδες, οι 16 παχύσαρκοι συμμετέχοντες είχαν χάσει 5-14 κιλά, αρκετά περισσότερα από όσα ανέμεναν οι ειδικοί.
ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ από αυτά τα επιστημονικά δεδομένα, ο πλαστικός χειρουργός δρ. James Johnson, σε συνεργασία με το δρ. Mattson, αποφάσισε να διερευνήσει τη δράση της εναλλασσόμενης δίαιτας -που ο ίδιος ήδη εφάρμοζε- σε 10 παχύσαρκους ασθματικούς ασθενείς. Διαπίστωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας οι ασθενείς όχι μόνο είχαν αδυνατίσει, αλλά είχε βελτιωθεί και η αναπνευστική τους ικανότητα – ωστόσο, τα συμπτώματα του άσθματος επανήλθαν 2 εβδομάδες μετά τη διακοπή της δίαιτας.



Ιnfo

Το βιβλίο του δρ. James Johnson, «Τhe Alternate-Day Diet», δεν υπάρχει στα ελληνικά. Μπορείτε να το παραγγείλετε διαδικτυακά από τα sites: ➔www.john sonupdaydowndaydiet.com ➔www.amazon.com



Η γνώμη των ειδικών

«Το ζικ-ζακ αδυνατίζει»
Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής
Απώλεια λίπους «Το γονίδιο SIRT1, το οποίο κωδικοποιεί για μια ομάδα πρωτεϊνών που λέγονται σιρτουίνες, πράγματι σχετίζεται άμεσα με το μεταβολισμό της ενέργειας, των λιπών και των υδατανθράκων, όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες. Επίσης, φαίνεται ότι η ενεργοποίηση του εν λόγω γονιδίου μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονές και γι’ αυτό έχει θεωρηθεί το γονίδιο της μακροζωίας. Φυσικά είναι πρώιμο να ισχυριστεί κανείς ότι μια δίαιτα μπορεί να επηρεάσει το εν λόγω γονίδιο ή ότι ένα και μόνο γονίδιο μπορεί να ρυθμίζει διαδικασίες όπως αυτές της λιπογένεσης και της λιπόλυσης, που είναι ιδιαίτερα περίπλοκες και σχετίζονται όχι μόνο με την ποσότητα, αλλά και με το είδος της τροφής. Επίσης, η συσχέτιση της δίαιτας με τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων, όπως το άσθμα, μάλλον δεν βασίζεται τόσο στη δράση ενός γονιδίου, όσο στη μείωση του βάρους και του λίπους.»
Προστασία των μυών «Η αυξομείωση στις ημερήσιες θερμίδες μπορεί να σχετίζεται με μια πιο αποτελεσματική και πιο ποιοτική απώλεια βάρους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού σε συνδυασμό με την προστασία του μυϊκού ιστού, γεγονός που αποτελεί τον ιδανικό στόχο της απώλειας βάρους. Ωστόσο, ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη απόλυτα ξεκάθαρος. Στοιχεία δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα η λεγόμενη “ζικ-ζακ” δίαιτα, δηλαδή το σκαμπανέβασμα των θερμίδων από τη μια μέρα στην άλλη, προάγει την απώλεια λίπους χωρίς ο οργανισμός να “προλαβαίνει” να χάσει μυϊκό ιστό.»

«“Κλειδί” η ισορροπημένη διατροφή»
Κωσταλένια Καλλιανιώτη, διαιτολόγος-διατροφολόγος
Επιρρεπείς σε υπερβολές τις ελεύθερες ημέρες «Η σύνδεση της ολιγοθερμιδικής διατροφής με τη μακροβιότητα στους ανθρώπους είναι ένα σχετικά νέο επιστημονικό πεδίο, παρότι η σχέση αυτή έχει
διαπιστωθεί σε μελέτες με πειραματόζωα. Η δίαιτα των εναλλασσόμενων θερμίδων βασίζεται στην παραπάνω διαπίστωση, με την παραλλαγή ότι κάποιος μπορεί να περιορίζει τις θερμίδες που καταναλώνει μέρα παρά μέρα. Ωστόσο, είναι λίγες οι μελέτες που έχουν συσχετίσει την ευεργετική δράση μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων με τη βελτίωση της υγείας σε ανθρώπους. Συνεπώς, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί παγιωμένη γνώση.»
Εμμένοντας στη μεσογειακή διατροφή «Ένας σημαντικός αριθμός μελετών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή δρα ευεργετικά στην υγεία και σχετίζεται με τη μακροβιότητα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι, για να φέρουμε εις πέρας τις καθημερινές μας υποχρεώσεις, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλιώς θα αισθανθούμε κόπωση και ατονία. Επιπλέον, η εν λόγω δίαιτα επιτρέπει την ελεύθερη κατανάλωση τροφίμων μέρα παρά μέρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές τις “ελεύθερες” ημέρες, παρότι ο εμπνευστής της δίαιτας συστήνει εκείνες τις ημέρες να μην τρώμε υπερβολικά. Συμπερασματικά, ο έλεγχος των θερμίδων που προσλαμβάνουμε αποτελεί απαραίτητο βήμα για τον έλεγχο του βάρους, εφόσον όμως εντάσσεται στο πλαίσιο ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική δραστηριότητα.»



Το γονίδιο του μεταβολισμού

Τα οφέλη της δίαιτας των εναλλασσόμενων θερμίδων αποδίδονται, σύμφωνα με το δρ. Johnson, στην ενεργοποίηση του γονι­δίου SIRT1, το οποίο σχετίζεται με το μεταβολισμό, την απώλεια βάρους και τη μακροβιότητα. Επίσης, ο εμπνευστής της νέας δίαιτας ισχυρίζεται ότι επιδρά ευεργετικά στο άσθμα, στις αλλεργίες και στην αρθρίτιδα.