Στη μάχη κατά του καρκίνου η κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μεταναστεύουν σε άλλες περιοχές του σώματος προκαλώντας επικίνδυνες μεταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανοσολογικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα μετακινούνται σε ομάδες όπως ο στρατιωτικός σχηματισμός της «χελώνας» στο ρωμαϊκό στρατό, γνωστός σε όσους διαβάζουν Αστερίξ και Οβελίξ.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η ομαδική μετακίνηση κυττάρων αποτελεί ουσιαστικό τρόπο μετακίνησης των υγιών κυττάρων του οργανισμού, αλλά φαίνεται ότι χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και από τα καρκινικά κύτταρα με αποτέλεσμα τις μεταστάσεις. Με τον ίδιο τρόπο που οι ρωμαίοι στρατιώτες έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον βάζοντας τις ασπίδες για προστασία και μπορούσαν να εισδύσουν στις εχθρικές γραμμές, έτσι και τα καρκινικά κύτταρα μέσω μηχανισμών που τα συντονίζουν μετακινούνται με αποτελεσματικότητα.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να αναγνωρίσουν και να παρεμποδίσουν αυτόν τον μηχανισμό, που συντονίζει την κίνηση των καρκινικών κυττάρων. Ήδη διεξάγοντας πειράματα σε φρουτόμυγες έχουν εντοπίσει δυο πρωτεΐνες με ρόλο – κλειδί (Rab11 και Moesin) στον συντονισμό των καρκινικών κυττάρων. Πρόκειται για πρωτεΐνες που έχει διαπιστωθεί ότι παίζουν ρόλο και σε ορισμένου καρκίνους στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Γκρέγκορυ Έιμερι «η δουλειά μας θα μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε μοριακούς στόχους προκειμένου να διαταράξουμε την συντονισμένη μετανάστευση των κυττάρων με την ελπίδα να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία μεταστάσεων.»