Η χαμηλή (και όχι η υψηλή) τεστοστερόνη σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων και μη καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Αντιστρόφως, ο κίνδυνος βρέθηκε ότι είναι μειωμένος κατά 30% στα άτομα άνω των 70 ετών με λίγο υψηλότερες τιμές τεστοστερόνης. Με άλλα λόγια, στις μεγαλύτερες ηλικίες η τεστοστερόνη δρα προστατευτικά.



Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας, που σύμφωνα με πρόσφατη μετανάλυση αυξάνει κατά 44 %, 62 % και 39% τον κίνδύνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αντιστοίχως. Κατά συνέπεια η μέτρηση της τεστοστερόνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την εκτίμηση του μελλοντικού κινδύνου για καρδιακά επεισόδια.



Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε υγιή άτομα, άνδρες με στυτική δυσλειτουργία, ασθενείς με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο και προσφάτως από μελέτη της Α Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο «Γ.Ν.Α.» σε υπερτασικούς ασθενείς. Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν τις παραδοσιακές αντιλήψεις ότι η τεστοστερόνη είναι ο κύριος παράγοντας για την πρώιμη (κατά 10 έτη) εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.



Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιαγγειακής Ιατρικής – CARDIO ATHENA 2013. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και Ομώνυμου Εργαστήριου, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α., ο κ. Χρήστος Πίσταβος, Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Καρδιολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α. ο κ. Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Καρδιολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α. ο κ.

Κωνσταντίνος Τούτουζας, Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Α’ Καρδιολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α. και η κ. Χριστίνα Χρυσοχόοου, Επιμελήτρια Καρδιολογίας, Α’ Καρδιολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο, «Ιπποκράτειο» Γ.Ν.Α.