Μπορεί οι ΧΥΤΑ να ξεχειλίζουν και η Ελλάδα να έχει γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος, εμείς, όμως, ακόμα αρνούμαστε να αλλάξουμε συνήθειες. Την ώρα που στην Ευρώπη το 17% των οικιακών απορριμμάτων κομποστοποιείται, εδώ το ποσοστό φτάνει μόλις στο 2%, αν και το 35% περίπου των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν. Μάλιστα, σε χώρες όπως η Αυστρία το 70% των οικιακών απορριμμάτων ανακυκλώνεται ή κομποστοποιείται.


Μοναδική, ίσως, θετική εξέλιξη όσον αφορά τη συγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι σήμερα έχουν ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα κοσμποστοποίησης. Απευθυνθείτε, λοιπόν, στο δήμο σας για να ενημερωθείτε σχετικά.


Τι κομποστοποιείται

Τα «ΝΑΙ»


– Κουρεμένο γρασίδι

– Προϊόντα κλαδέματος

– Φρούτα και λαχανικά

– Οικιακά φυτά

– Κοπριά, π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες, κουνέλια

– Απορρίμματα κουζίνας, π.χ. υπολείμματα καφέ (και τα φίλτρα)

– Υπολείμματα από αφεψήματα

– Φλούδες από φρούτα και λαχανικά (εξαιρούνται τα εσπεριδοειδή)


Τα «ΟΧΙ»

– Κόκαλα

– Απορρίμματα οικόσιτων ζώων

– Λάδια και γενικά λιπαρές ουσίες

– Υπολείμματα από κρέατα/ ψάρια

– Γαλακτοκομικά

– Σπόροι ζιζανίων

– Άρρωστα φυτά