Ένα συστατικό που περιέχεται στο κόκκινο κρέας και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την απώλεια βάρους και για την αύξηση της μυϊκής μάζας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine».

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το κορεσμένο λίπος και το αλάτι που περιέχει το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. μπέικον, κιμάς) είναι ο βασικός λόγος εμφάνισης καρδιοπαθειών. Η νέα έρευνα, όμως, ανακάλυψε τη σύνδεση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της ουσίας καρνιτίνης. Ουσιαστικά, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η ουσία καρνιτίνη διασπάται από βακτήρια του εντέρου και παράγει τη χημική ουσία TMAO, η οποία έχει συνδεθεί από πλήθος ερευνών με καρδιαγγειακές βλάβες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Stanley Hazen, παραδέχτηκε ότι ο ίδιος συνήθιζε να καταναλώνει κόκκινο κρέας 5 φορές την εβδομάδα. «Τώρα, πρέπει να περιορίσω την κατανάλωσή του σε λιγότερο από μια φορά στις δυο εβδομάδες», είπε μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Αν και ήδη γνωρίζαμε ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος βλάπτει την υγεία, τα νέα αυτά δεδομένα μάς υπενθυμίζουν τη σημασία κατανάλωσης εναλλακτικών πηγών πρωτεΐνης και ανοίγουν το δρόμο για να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου (π.χ. καταναλώνοντας προβιοτικά γιαούρτια), αφού οι άνθρωποι που τρώνε πολύ κρέας φαίνεται να παράγουν υψηλότερα επίπεδα της ουσίας ΤΜΑΟ συγκριτικά με τους χορτοφάγους. Οι διατροφολόγοι τέλος υπογραμμίζουν ότι το μυστικό για μια υγιή ζωή παραμένει η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή.