Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ισχυρή θέληση –να είχαμε τη δύναμη να πούμε «όχι» στο δεύτερο κομμάτι κέικ, να αποφασίζαμε να πάμε επιτέλους στο γυμναστήριο, να καταφέρναμε να κλείσουμε το internet και να πέσουμε νωρίς για ύπνο. Αν και πολλοί παλεύουν να αντισταθούν σε αυτούς τους πειρασμούς, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι με χαμηλό αυτοέλεγχο προτιμούν να βασίζονται σε ανθρώπους με ισχυρή θέληση, καθώς το βλέπουν ως έναν τρόπο να αναπληρώσουν τη δική τους αδυναμία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Duke και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science».

«Όλοι μας γνωρίζουμε πόση προσπάθεια χρειάζεται για να αντισταθούμε στους πειρασμούς», λέει η ψυχολόγος Catherine Shea, επικεφαλής της έρευνας και συνεχίζει: «Άτομα χωρίς ισχυρή θέληση μπορούν να ανακουφιστούν όταν βρίσκονται με ανθρώπους που τους βοηθούν».

Για να ελέγξουν την παραπάνω υπόθεση, η Shea και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν δυο εργαστηριακές μελέτες και μια ακόμα, με αληθινά ζευγάρια. Και στις τρεις, επιβεβαιώθηκε η υπόθεση.

«Ο αυτοέλεγχος, όπως λέει και το όνομά του έχει να κάνει με μια προσωπική διαδικασία, με κάτι που κάνουμε μόνοι μας», παρατηρεί η Shea. «Ωστόσο, όταν παραγγέλνουμε φαγητό ή πηγαίνουμε στη δουλειά, συχνά περιβαλλόμαστε από άλλους ανθρώπους».

Τα ευρήματα της έρευνας είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, επειδή σε αντίθεση με παλιότερη μελέτη που είχε επικεντρωθεί στα μειονεκτήματα της έλλειψης αυτοελέγχου, όπως είναι οι φτωχές ακαδημαϊκές επιδόσεις και οι συνέπειες στην υγεία, η συγκεκριμένη έρευνα δίνει βάση στα πλεονεκτήματα. Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι τα άτομα που δεν έχουν ισχυρή θέληση, ενδεχομένως να έχουν μια μοναδική ικανότητα: το να αναγνωρίζουν στοιχεία αυτοελέγχου στους άλλους και να δημιουργούν μαζί τους σχέσεις. «Αποδείξαμε ότι μπορείς να τα βγάλεις πέρα με λίγη βοήθεια από τους φίλους», λέει η Shea.