Η απαιτητική σωματικά εργασία επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με ελληνική έρευνα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου ευρωπαϊκού καρδιολογικού συνεδρίου EuroPrevent 2013.

Την ελληνική μελέτη παρουσίασε ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος επίκουρος καθηγητής Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην μελέτη παρακολουθήθηκαν 250 ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό, 250 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο και 500 άτομα που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

Κατά την αξιολόγηση και την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι εκείνοι που υπέφεραν από εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια είχαν κατά κύριο λόγο πιο επιβαρημένα από άποψη σωματικών απαιτήσεων επαγγέλματα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων και την προσαρμογή όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι η απασχόληση με λιγότερο χειρωνακτικά επαγγέλματα συσχετιζόταν με μια μείωση της πιθανότητας οξέος καρδιακού συμβάματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Δρ Παναγιωτάκος είπε ότι τα άτομα με σωματικά απαιτητικά εργασίες θα έπρεπε να ελέγχονται κατά προτεραιότητα προληπτικά λόγω του υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου που διατρέχουν.

Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξε και μια ακόμη μελέτη από το Βέλγιο και τη Δανία κατά την οποία εξετάστηκαν 14.000 μεσήλικες. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου η σωματικά απαιτητική εργασία συνιστά παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του εν λόγω κινδύνου ο χρόνος που αφιερώνεται σε ξεκούραση και αναψυχή.