Η όγδοη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών ξεκινά σήμερα (22 Απριλίου) και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Απριλίου. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού (ΕΕΕ) είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών προωθεί το καίριο μήνυμα ότι ο εμβολιασμός κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της ζωής. Το σύνθημα «Πρόληψη. Προστασία. Εμβολιασμός» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια με στόχο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας διοργανώνει ημερίδα η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24/4/2013 και ώρα 9.30 π.μ. – 13.30 μ.μ στο Αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ (Λεωφ. Αλεξάνδρας 196), με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Κάθε παιδί πρέπει να εμβολιάζεται. Αν σκέφτεστε πως δεν είναι ανάγκη να εμβολιάσετε το δικό σας παιδί καθώς εμβολιάζονται τα υπόλοιπα, σκεφτείτε το ξανά. Πιστεύεται ότι η ανοσία της κοινότητας επιτυγχάνεται μόνο εάν είναι εμβολιασμένο το 95% του πληθυσμού και ότι κάθε ανεμβολίαστο άτομο αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσουν και οι γύρω του, από την εν λόγω ασθένεια.

Ο τέτανος, ένα νόσημα το οποίο προλαμβάνεται με εμβολιασμό, δεν είναι δυνατόν να προληφθεί μέσω της συνολικής ανοσοποίησης της κοινότητας, καθώς δεν αποτελεί μεταδοτική νόσο. Σε περίπτωση που το παιδί σας δεν είναι εμβολιασμένο έναντι του τετάνου δεν έχει σημασία η εμβολιαστική κατάσταση των υπόλοιπων παιδιών, καθώς το παιδί σας δεν θα είναι προστατευμένο έναντι της συγκεκριμένης νόσου.

Η ιδέα της ανοσίας της κοινότητας μπορεί να καθησυχάσει τους γονείς, δίνοντας τους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας γεγονός το οποίο είναι δυνατόν να τους οδηγήσει στην παράληψη των εμβολιαστικών δόσεων. Η συγκεκριμένη πεποίθηση όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα της ανοσίας, αλλά κάθε ανεμβολίαστο παιδί αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Εξάλλου, χρειάζεται μόνο ένα ανεμβολίαστο άτομο να νοσήσει και έτσι να μεταδώσει την νόσο σε άλλα ανεμβολίαστα άτομα.