Οι ώρες του ύπνου θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να είναι ώρες χαλάρωσης για όλους τους ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση πολλά ζευγάρια δεν απολαμβάνουν τον ύπνο και συχνά έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους εξαιτίας του ροχαλητού.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπηση, το 41% των ανθρώπων που ροχαλίζουν, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τους συντρόφους τους, με αποτέλεσμα η κρεβατοκάμαρα να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Προκειμένου να σταματήσει ο εκνευριστικός ήχος του ροχαλητού, οι περισσότεροι σκουντούν τους συντρόφους τους, ώστε να αλλάξουν πλευρό. Στην περίπτωση που η τακτική αυτή δεν αποδώσει, καταφεύγουν σε άλλο δωμάτιο, λύση που όπως παραδέχεται το 28% των ερωτηθέντων ακολουθείται αρκετά συχνά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 1.134 άτομα με αφορμή την βρετανική Εθνική Εβδομάδα «Στοπ στο Ροχαλητό». Από τους ερωτηθέντες, το 27% των ανδρών και γυναικών, που ροχαλίζουν, δήλωσαν ότι νιώθουν κακοδιάθετοι το πρωί που ξυπνούν, το 21% είπαν ότι νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και το 16% ότι είναι λιγότερο παραγωγικοί εξαιτίας του ροχαλητού. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς δήλωσαν ότι δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να βρουν τη θεραπεία για το πρόβλημά τους.

Υπολογίζεται ότι μία στις τέσσερις γυναίκες και τέσσερις στους δέκα άνδρες ροχαλίζουν συχνά το βράδυ, ενώ περίπου οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν περιστασιακά. Το ροχαλητό προκαλείται από διάφορους παράγοντες. Μπορεί να οφείλεται σε υπερτροφική ή μακριά σταφυλή, σε στραβό ρινικό διάφραγμα, σε στενές καμάρες ή σε υπερτροφικές αμυγδαλές.

«Το ροχαλητό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου και τελικά να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για να μην δημιουργούνται προβλήματα ανάμεσα στα ζευγάρια, πρέπει και οι δύο σύντροφοι να αναζητήσουν θεραπεία», δηλώνει ο δρ Κρις Ιντζικόβσκι, διευθυντής στο Κέντρο Ύπνου του Εδιμβούργου και συνεχίζει: «Άλλωστε, υπάρχουν μια σειρά από απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν αρκετά την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμένουμε στο ίδιο σωματικό βάρος και φυσικά να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ αργά το βράδυ».

Σε άλλη μελέτη, που έγινε φέτος τον Ιανουάριο στο Νοσοκομείο Henry Ford στο Ντητρόιτ, αποδείχθηκε ότι το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση των αρτηριών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε εμφράγματα και εγκεφαλικά.