Νέα έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιοχές με μεγάλη μόλυνση της ατμόσφαιρας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αντίστασης στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που θεωρείται πρόδρομος του διαβήτη.

Το τελευταίο διάστημα διεξάγονται αρκετές μελέτες αναφορικά με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της μόλυνσης και της αντίστασης στην ινσουλίνη στα παιδιά δεν είχε διερευνηθεί επαρκώς, σύμφωνα με τους μελετητές από το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Helmholtz.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τα επίπεδα της αντίστασης στην ινσουλίνη στα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Παρατήρησαν ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξανόταν κατά 17% για κάθε αύξηση των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου κατά 10,6μg/m3 και κατά 19% για κάθε αύξηση κατά 6μg/m3 των αιωρούμενων σωματιδίων (διαμέτρου έως 10μm).

Επίσης, η εγγύτητα στον κοντινότερο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας συσχετίστηκε με αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη κατά 7% για κάθε 500 μέτρα. Όλα τα ευρήματα αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς ως στατιστικά σημαντικά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Diabetologia, το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD).