Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν σταματούν να αναζητούν το θαυματουργό χάπι που θα αφυπνίσει τη γυναικεία λίμπιντο. Εκτιμάται ότι περίπου 30% των γυναικών υποφέρουν ή θα υποφέρουν από μειωμένη ερωτική επιθυμία κάποια στιγμή της ζωής τους.

Η τελευταία εξέλιξη στον φαρμακευτικό αυτό μαραθώνιο έρχεται από την εταιρία βιοτεχνολογίας Emotional Brain οι εκπρόσωποι της οποίας υπόσχονται στις γυναίκες ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ή περισσότερα χάπια που θα δρουν τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό τους γεννώντας τους ερωτική διάθεση, ενώ παράλληλα θα προκαλουν και τις αντίστοιχες σωματικές αντιδράσεις που διευκολύνουν την ερωτική επαφή.

Τα φάρμακα τα οποία μελετώνται (με κωδικές ονομασίες Lybrido και Lybridos) εκτιμάται ότι θα αυξάνουν την γυναικεία λίμπιντο τρεις με έξι ώρες μετά τη λήψη τους.

Τα υπό μελέτη γυναικεία αφροδισιακά θεωρούνται «ξαδελφάκια» του διάσημου μπλε χαπιού. Η διαφορά τους από το ανδρικό μπλε χαπάκι, που στοχεύει στην επίτευξη στύσης, είναι ότι τα γυναικεία χάπια εστιάζουν και στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ερωτική επιθυμία. Παράλληλα όμως επιτυγχάνουν και την βελτίωση της αιμάτωσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Η κύρια δραστική ουσία που περιέχουν είναι η βουσπιρόνη η οποία ανήκει στην ομάδα των αγχολυτικών φαρμάκων και θεωρείται ότι δρα αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης. Τα φάρμακα επίσης περιέχουν και τεστοστερόνη η οποία τονώνει την ερωτική επιθυμία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός ο συνδυασμός επιτυγχάνει τη διέγερση του σώματος και την αφύπνιση της επιθυμίας στα αντίστοιχα κέντρα του εγκεφάλου.

Οι κλινικές μελέτες των φαρμάκων είναι σε εξέλιξη στις Η.Π.Α. και την Ολλανδία.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το ίδιο το ιατρικό πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν τα φάρμακα αυτά – δηλαδή η μειωμένη ερωτική επιθυμία των γυναικών – θεωρείται από αμφιλεγόμενο έως ανύπαρκτο. Με άλλα λόγια πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μειωμένη ερωτική επιθυμία δεν συνιστά ένα ιατρικό πρόβλημα που χρήζει φαρμακευτικής λύσης, αλλά ότι πρόκειται για ένα «κατασκεύασμα» που επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διοχετεύουν νέα προϊόντα στην αγορά. Επιπλέον το ζήτημα της ερωτικής διάθεσης είναι αρκετά σύνθετο και πολλοί ειδικοί είναι σκεπτικιστές ως προς το αν ένα χάπι αρκεί για να τονώσει τη λίμπιντο.