Ορισμένα παυσίπονα μπορούν να αυξήσουν ελαφρά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων όταν λαμβάνονται μακροχρόνια και σε υψηλές δόσεις, σύμφωνα με μια από τις πιο ενδελεχείς μετα-αναλύσεις υπό την εποπτεία του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The Lancet. Συνολικά αναλύθηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία από 353.809 συμμετέχοντες σε περισσότερες από 750 έρευνες.

«Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από την λήψη υψηλής δόσης δικλοφενάκης και ιβουπροφένης είναι συγκρίσιμος με αυτόν τον εκλεκτικών αναστολέων COX-2, ενώ η υψηλής δόσης ναπροξένη σχετίζεται με το χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο συγκριτικά με τα άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μετα – ανάλυσης καθηγητής Charles Hannekens, κορυφαίος ιατρικός ερευνητής διεθνώς.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη λαμβάνονται συστηματικά και σε υψηλές δόσεις από ανθρώπους με προβλήματα όπως φλεγμονώδη αρθρίτιδα, προκειμένου να ανακουφίσουν τον πόνο και την φλεγμονή και να επιτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Hannekens «τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι για την ανακούφιση του πόνου της φλεγμονώδους αρθρίτιδας, η ναπροξένη ίσως έχει την καλύτερη αναλογία όσον αφορά το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Σε αντίθεση με τη ναπροξένη τα άλλα παραδοσιακά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και οι εκλεκτικοί αναστολείς COX-2 σχετίζονται με παρόμοιο μέτρια αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων

Οι ερευνητές έδειξαν ότι για κάθε 1.000 ανθρώπους που έπαιρναν τα φάρμακα σημειώνονταν ετησίως, τρία επιπλέον εμφράγματα, τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, ένας θάνατος, καθώς και αρκετές περιπτώσεις γαστρορραγίας. Με άλλα λόγια ο αριθμός των εμφραγμάτων σημείωνε αύξηση από 8 ανά 1.000 ετησίως σε 11 ανά 1.000 άτομα ετησίως.

«Τρια στα χίλια μπορεί να ακούγεται ως πολύ χαμηλός κίνδυνος, αλλά η τελική επιλογή της λήψης των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών πρέπει να γίνει από τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Colin Baiget.

O ίδιος επίσης επισήμανε ότι όσοι λαμβάνουν περιστασιακά και για λίγο αντιφλεγμονώδη π.χ., για ένα πονοκέφαλο δεν θα πρέπει να ανησυχούν.