Οι νέοι μπαμπάδες νιώθουν περισσότερο γοητευτικοί μετά την απόκτηση του παιδιού τους, σε αντίθεση με τις συζύγους τους που φαίνεται πως έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν αισθάνονται ελκυστικές μετά τη γέννα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, που μελέτησαν στοιχεία 182 ζευγαριών σε τρεις σημαντικές φάσεις της κοινής τους ζωής: στην αρχή του γάμου τους, έναν χρόνο μετά και δύο χρόνια μετά. Από τα 182 ζευγάρια τα 48 είχαν αποκτήσει παιδί κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου. Στο πλαίσιο της έρευνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν πόσο γοητευτικούς θεωρούν τους εαυτούς τους σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από το «πολύ άσχημος» έως το «απόλυτα όμορφος».

Οι μπαμπάδες, αμέσως μετά την απόκτηση του παιδιού τους, έδωσαν στον εαυτό τους τον υψηλότερο βαθμό γοητείας. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η αυτοπεποίθηση και η αυταρέσκειά τους ήταν μάλλον προσωρινή, αφού έναν χρόνο μετά τη γέννηση του παιδιού τους η βαθμολογία τους είχε επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα. Σε αντίθεση με τους συζύγους τους, οι γυναίκες που απέκτησαν παιδί κατά τη διάρκεια της έρευνας δήλωναν λιγότερο γοητευτικές σε σχέση με το παρελθόν.

«Κυρίως οι νέες μητέρες ξαφνιάζονται από τις αλλαγές που προκαλούνται στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι λογικό, λοιπόν, μετά τον τοκετό να έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους. Εξάλλου, η χαρά και ο ενθουσιασμός τους μετριάζεται από άλλα πράγματα, όπως από την κούραση και το άγχος να φροντίσουν σωστά το μωρό», δήλωσε η δρ Αλίσια Καστ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με την δρ Καστ, για τους άνδρες η απόκτηση ενός παιδιού είναι απόδειξη ανδρισμού: «Για το ανδρικό φύλο ο ανδρισμός, η γονιμότητα και η αρρενωπότητα συσχετίζονται μεταξύ τους. Έτσι το γεγονός ότι αποκτούν ένα παιδί μπορεί να χρησιμεύσει στο να γίνουν πιο αρρενωποί και κατ’ επέκταση να αισθάνονται πιο ελκυστικοί».