Από τη Μαρία Λεβογιάννη, τεχνολόγο – γεωπόνο


Είναι η εποχή που φυτεύουμε στον κήπο μας! Όπως έχουμε παρατηρήσει όλοι μας, φέτος λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων έχουμε αύξηση της υγρασίας, με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί περισσότερα έντομα, καθώς και περισσότερες ασθένειες.


Προκειμένου να προστατεύσουμε τον κήπο μας χρησιμοποιούμε διάφορα σκευάσματα τα οποία τις περισσότερες φορές σώζουν μεν το φυτό μας, αλλά επιβαρύνουν το περιβάλλον.


Έτσι λοιπόν βρήκαμε κάποια σκευάσματα τα οποία έχουν μεν την ίδια αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον.


Σπρέι σαπουνιού

Υλικά: 1 κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων βιοδιασπώμενο ή 4 κουταλιές του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και 2 κουταλιές του γλυκού οινόπνευμα. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε. Αν χρειάζεται επαναλαμβάνουμε κάθε βδομάδα. Τα έντομα στα οποία το εφαρμόζουμε είναι: ακάρεα, θρύπες, αφίδες (μελίγκρες), αλευρώδη, λευκές μύγες.


Σπρέι αλευριού

Υλικά: 2-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι σε 1 λίτρο ζεστό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι ή βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων. Ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε. Το αλεύρι λειτουργεί σαν κολλώδης παγίδα για τα έντομα.


Σπρέι κρεμμυδιού

Το συγκεκριμένο σπρέι χρησιμοποιείται ως ενισχυτικό της άμυνας των φυτών, ως μυκητοκτόνο και ως εντομοκτόνο κυρίως στις αφίδες και στα ακάρεα. Χρησιμοποιούμε 350 γραμμάρια ψιλοκομμένους βολβούς κρεμμυδιών σε 10 λίτρα νερό. Το αφήνουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια το βράζουμε για 20-30 λεπτά, το φιλτράρουμε και ψεκάζουμε όπου υπάρχει πρόβλημα.


Εντομοκτόνο για λουλούδια

Επίσης και για τα λουλούδια χρησιμοποιούμε οικολογικές συνταγές: 1 λίτρο νερό, 1 σκόρδο, 1 κρεμμύδι, 1-2 κουταλιές της σούπας τριμμένη κόκκινη καυτή πιπεριά, 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι.Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ρίχνουμε το νερό και το πιπέρι και τ’ αφήνουμε για 1 ώρα. Τα φιλτράρουμε και προσθέτουμε το σαπούνι, ανακατεύουμε και ψεκάζουμε.


Σκουλήκια στη γλάστρα;

Υπάρχει λύση: βάζουμε σκόνη μουστάρδας και ρίχνουμε νερό μέσα στη γλάστρα!


Με απλά καθημερινά και οικονομικά υλικά μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε όλους τους εχθρούς που απειλούν τον κήπο μας και το μπαλκόνι μας! Και πάνω απ’ όλα θα είναι και οικολογικά!


Προσοχή

Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την καταπολέμηση των «εχθρών», τα παραπάνω σκευάσματα θα πρέπει να εφαρμοστούν όταν δεν βρέχει, και δεν έχει αέρα, αλλά και όταν δεν είναι πολύ έντονη η ηλιοφάνεια.


Πριν κάνετε εφαρμογή σε όλο το φυτό, δοκιμάστε το σε 2 φύλλα κι αν μετά από 2 ημέρες δεν παρουσιάσει συμπτώματα καψίματος, τότε μπορείτε να το εφαρμόσετε σε όλο το φυτό