Τώρα που το ψάρι έχει την τιμητική του, ίσως είναι η καλύτερη ώρα για να μάθετε τα μικρά μυστικά του επιτυχημένου λαδολέμονου.
- Πέρα από τα ψάρια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ψητά, θαλασσινά, κρέατα (λευκά και κόκκινα), σαλάτες, όσπρια, βραστά λαχανικά.
- Ένα μέτριας οξύτητας λαδολέμονο περιέχει ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού σε αναλογία 3:1. φυσικά το προσωπικό γούστο έχει τον κύριο λόγο και όχι οι ακριβείς αναλογίες.
- Αν πρόκειται να το σερβίρεται με λιπαρά ψάρια ή κρέατα αυξήστε την ποσότητα του λεμονιού.
- Όσο καλύτερο είναι το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε τόσο καλύτερο θα είναι το γευστικό αποτέλεσμα.
- Πριν το χρησιμοποιήσετε το σουρώνετε για να απομακρύνετε τυχόν κουκούτσια και κομμάτια από τη σάρκα του λεμονιού. Επίσης, το δοκιμάζετε ώστε αν κάτι δεν έχει γίνει σωστά δεν θα καταστρέψετε και το φαγητό που θα το βάλετε.
- Για να βγάλετε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα ρολάρετέ τα πιέζοντάς τα ελαφρά.
- Με απαλό ανακάτεμα θα έχετε ένα χαλαρό λαδολέμονο με έντονο το χρώμα του ελαιολάδου. Αν το χτυπήσετε δυνατό πχ σε ένα βαζάκι, τότε θα έχει πιο δεμένη υφή και πιο ανοιχτό χρώμα.
- Μπορείτε να δώσετε επιπλέον γεύση στο λαδολέμονο με τους παρακάτω τρόπους:
• Ρίχνετε λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι μέσα στη σάλτσα.
• Προσθέτετε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά ή την μισή ποσότητα αποξηραμένων και κοπανισμένων.
• Μικρή ποσότητα μπαχαρικών, με προσοχή για να μην επισκιάσουν τη γεύση του.
• Λίγη μουστάρδα βοηθάει στο καλύτερο δέσιμο των υλικών και προσθέτει σπιρτάδα.