1. Ποτέ δε βάζουμε τα υλικά μας κατευθείαν από το ψυγείο πάνω στη σχάρα, αλλά περιμένουμε πρώτα να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος: ο άμεσος και ο έμμεσος. Άμεσος είναι όταν βάζουμε κατευθείαν σε δυνατή φωτιά το κρέας, ενώ έμμεσος είναι όταν τοποθετούμε το κρέας σε απόσταση από τη φωτιά. Μερικές τροφές, όπως τα μεγάλα κομμάτια κρέατος, θέλουν τον έμμεσο τρόπο ψησίματος για να μην κάνουν μεγάλη κρούστα από έξω και μέσα μείνουν άψητα.
  3. Πάντα αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο, αυτό σημαίνει ότι το αφήνουμε λίγα λεπτά σε ένα ζεστό μέρος σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να απορροφήσει ξανά τα υγρά του.
  4. Μπορούμε να δώσουμε έξτρα γεύση στα κρέατα, βάζοντάς τα τουλάχιστον 2 ώρες σε μαρινάδες ,για τις οποίες χρησιμοποιούμε μπαχαρικά και μυρωδιά της αρεσκείας μας. Προσοχή χρειάζεται στη χρήση του αλατιού. Θα πρέπει να το ρίξουμε την ώρα του ψησίματος και όχι στη μαρινάδα.
  5. Προτιμάμε να αποφεύγουμε τη χρήση ελαιολάδου στις μαρινάδες, αλλά και όταν λαδώνουμε τα κρέατα πριν το ψήσιμο, γιατί καίγεται και καπνίζει πάνω στη σχάρα. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ελαφριά λάδια, όπως το π.χ. το ηλιέλαιο. Το ελαιόλαδο ας το κρατήσουμε για τις σαλάτες και τις σάλτσες μας.