Καλοκαιρινή συνήθεια για πολλούς, τα τατουάζ από χέννα μπορούν εύκολα και γρήγορα να στολίσουν το σώμα και να μας δώσουν μια νότα ανατολής. Επειδή, όμως, η συνήθεια αυτή έχει συνδεθεί με βλάβες στην υγεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε κείμενο, στο οποίο αναφέρει ότι τα τατουάζ μαύρης χέννας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, αφού για να έχουν έντονο χρώμα και μεγάλη διάρκεια, τους προστίθενται υψηλές συγκεντρώσεις χρωστικών ουσιών. Μάλιστα, τα σοβαρά περιστατικά χρειάζονται ιατρική φροντίδα και εισαγωγή στο νοσοκομείο, καθώς η μόνιμη ζημιά στο δέρμα, η αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα και η ανάπτυξη πολυευαισθησίας, είναι μη αναστρέψιμες ανεπιθύμητες συνέπειες. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με μόνιμη βλάβη είναι συχνό φαινόμενο μετά την εφαρμογή του συγκεκριμένου τατουάζ και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μετά από λίγες ημέρες.

  • Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φαγούρας, ερυθρότητας, κηλίδων και φουσκάλων στο δέρμα που με τον καιρό επουλώνονται, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε πιο μόνιμες βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα.
  • Ορισμένα άτομα μπορεί να αποκτήσουν μόνιμη ευαισθησία στις ουσίες αυτές και να αναπτύξουν αλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα, γεγονός ανησυχητικό, γιατί τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα βρίσκονται και σε άλλα προϊόντα. Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση, αλλεργία μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση σε άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις αλλεργιογόνες χρωστικές.
  • Η αλλεργική αντίδραση σε δεύτερη έκθεση συχνά μπορεί να είναι πιο σοβαρή από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα ακόμα και μιας έκθεσης στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την ιατρική φροντίδα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.
  • Μερικές φορές μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία σε κάποια προϊόντα, π.χ. παπούτσια και βαφές μαλλιών, στα οποία χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεση τους παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά. Τέτοια ευαισθητοποίηση επηρεάζει κυρίως παιδιά και εφήβους.

Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας από το τατουάζ μαύρης χέννας;

  • Το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα κυμαίνεται από πράσινο καφέ μέχρι καφέ. Αν το χρώμα της πάστας είναι πιο σκούρο, τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί χρωστικές.
  • Ζητήστε πληροφορίες για την προέλευση της και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών για να διαπιστωθεί το είδος της.
  • Αν σας πουν ότι μπορείτε να αφαιρέσετε τη πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από μια μόνο ώρα, τότε πρόκειται για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα για να βάψει το σώμα με κοκκινοκάστανο χρώμα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.