Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε παιδιά δίνουν θετικά αποτελέσματα και υπόσχονται να αλλάξουν τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

Η αλλεργία στα φιστίκια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και ταλαιπωρεί χιλιάδες ασθενείς, οι οποίοι οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την κατανάλωση φιστικιών αλλά και τροφίμων που εμπεριέχουν ίχνη φιστικιού. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται κάποιες ουσίες τους ως απειλητικές και αντιδρά σε αυτές, οδηγώντας ακόμη και σε αναφυλακτικό σοκ, το οποίο μπορεί να έως και να σταματήσει την αναπνοή.

Το νέο επαναστατικό επίθεμα απελευθερώνει μικρές δόσεις από την πρωτεΐνη που περιέχουν τα φιστίκια. Αυτές απορροφώνται σταδιακά από τις στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να συνηθίζει τις μέχρι πρότινος αλλεργιογόνες ουσίες και να μην αντιδρά πλέον σε αυτές. Ο λόγος που το επίθεμα δεν προκαλεί αναφυλακτικό σοκ είναι ότι οι ​​πρωτεΐνες παραμένουν στο δέρμα και δεν διεισδύουν στο αίμα. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το επίθεμα για να παρέχει προστασία θα πρέπει να φορεθεί για τουλάχιστον ένα χρόνο. Η εφαρμογή του είναι εύκολη, αφού μπορεί να φορεθεί στο χέρι ή στην πλάτη, ενώ το μόνο που απαιτείται είναι καθημερινή αλλαγή.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες κλινικές δοκιμές για το επίθεμα στις οποίες έχουν συμμετάσχει πάνω από 200 ασθενείς με σοβαρές αλλεργίες στα φιστίκια. Σε μία από τις έρευνες συμμετείχαν παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, τα οποία φόρεσαν το επίθεμα για διάστημα από 12 έως 18 μήνες. Ένα χρόνο αργότερα διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον το 20% των παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα μπορούσαν να καταναλώνουν δέκα φορές περισσότερη ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με αυτή που μπορούσαν να ανεχτούν κατά την έναρξη της μελέτης. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη καλύτερα ύστερα από 18 μήνες, οπότε και το ποσοστό των παιδιών που παρουσίαζαν ανοχή στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη είχε αυξηθεί στο 40%.