«Οι φυτικές ίνες των δημητριακών μάλλον είναι ένα από τα πιο προστατευτικά συστατικά των δημητριακών ολικής άλεσης που συνεισφέρουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης νόσων» δήλωσε ο Lu Qi εκ των ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε 28 μελέτες που αφορούσαν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, 33 αναφορικά με την εκδήλωση καρδιαγγειακών και 19 για την παχυσαρκία.
Συνολικά παρατήρησαν ότι όσοι τρέφονταν με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως τα δημητριακά πρωινού, καθώς και το ψωμί και το καστανό ρύζι με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ) είχαν κατά 18-40% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, 22-43% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και 14-26%λ λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακά συγκριτικά με όσους έτρωγαν τις λιγότερες φυτικές ίνες.
Σε ότι αφορά τα αδυνάτισμα όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα.