1. Στοχεύουμε στον κοινό χρόνο= είναι χρήσιμο για το ζευγάρι να περνάει αρκετό ελεύθερο χρόνο μαζί για να μοιράζεται στιγμές χαλάρωσης, ψυχαγωγίας και συζήτησης. Ειδικά όταν το ζευγάρι έχει παιδιά, είναι απαραίτητο να ξεκλέβει λίγο χρόνο μακριά από το σπίτι, τα παιδιά και τις υποχρεώσεις. Φυσικά, είναι σημαντικό να επιτρέπεται ο χρόνος για αντίστοιχη διατήρηση των φιλικών σχέσεων του κάθε συντρόφου. Η επαφή με τους φίλους παρέχει την αίσθηση της πληρότητας και της ατομικότητας που χρειάζεται κάθε μέλος του ζευγαριού.
  2. Απόκτηση κοινής δραστηριότητας= πολλά ζευγάρια συναποφασίζουν να αποκτήσουν ένα χόμπι που να ενδιαφέρει και τους δύο. Με τον τρόπο αυτό, περνούν χρόνο μαζί, ενισχύουν την επικοινωνία τους και την επαφή τους, ενώ έχουν πάντα ένα ευχάριστο θέμα για συζήτηση.
  3. Ενισχύουμε την επικοινωνία μας= αξιοποιείστε την τεχνολογία για να επικοινωνείτε τακτικά και με ποικίλους τρόπους. Ένα τρυφερό μήνυμα μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση. Επίσης, εστιάστε στην ενεργητική και προσεκτική επικοινωνία. Δώστε αξία σε όσα συζητάτε με τον / την σύντροφό σας και προσπαθήστε να αντιληφθείτε τα πράγματα και από τη δική του οπτική γωνία.
  4. Συζητάμε ουσιαστικά= εφόσον το ζευγάρι αποκτήσει μια συστηματική επικοινωνία και αφιερώσει χρόνο για τη σχέση του, είναι ώρα να περάσουν στο επόμενο βήμα. Να συζητούν ουσιαστικά τα θέματα που τους απασχολούν, να μοιράζονται τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους, να κατανοεί και να σέβεται ο ένας τον άλλον, να παρέχουν αλληλο- υποστήριξη και να φροντίζουν για τις ανάγκες του συντρόφου τους. Μια λέξη, μια αγκαλιά και αρκετή τρυφερότητα μπορεί να ανακουφίσει και την πιο δύσκολη έγνοια.
  5. Θέτουμε κοινούς στόχους= ένας τρόπος να στηριχθεί η σχέση είναι να θέσει το ζευγάρι έναν κοινό στόχο. Για κάποιους στόχος είναι η ανατροφή ενός παιδιού, για άλλους η απόκτηση ενός σπιτιού, για αρκετούς η διατήρηση μιας επιχείρησης. Όποιος και αν είναι ο στόχος, η κοινή προσπάθεια, η προσήλωση σε ένα κοινό σημείο αναφοράς, ακόμα και η επίλυση των εντάσεων που πιθανόν να προκύπτουν, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί της διατήρησης μιας σχέσης.
  6. Είμαστε πάνω από όλα φίλοι= ένα κοινό μυστικό των επιτυχημένων σχέσεων είναι η ανάπτυξη μιας φιλικής προσέγγισης ανάμεσα στα δύο μέλη του ζευγαριού. Οι φίλοι άλλωστε έχουν πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά: είναι πάντα παρόντες στη ζωή μας, μας ακούν προσεκτικά, μας καταλαβαίνουν, μας αποδέχονται, μας στηρίζουν, χαίρονται για τα επιτεύγματά μας και λυπούνται με τις δυσκολίες μας. Αναμφίβολα, μια σχέση που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις διαθέτει την καλύτερη βάση για να λειτουργεί το ζευγάρι επιτυχημένα.
  7. Βάζουμε προτεραιότητες= είναι εξαιρετικά σημαντικό να θέτουμε τις «σωστές» προτεραιότητες. Ας υπενθυμίζουμε διαρκώς στον εαυτό μας ότι προέχει η σχέση μας, η οικογένειά μας, οι φίλοι μας και κατόπιν ακολουθούν οι υποχρεώσεις, τα πρέπει, τα άγχη, οι δουλειές. Ας βάλουμε προτεραιότητα την ίδια μας τη ζωή, τη διασκέδασή μας, την υγεία μας, την ισορροπία μας και ας στηρίξουμε τους δικούς μας ανθρώπους.
  8. Θυμόμαστε τον ρομαντισμό= ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τον ρομαντισμό στη σχέση μας. Ας θυμηθούμε πώς νιώθαμε και πώς συμπεριφερόμασταν στο πρώτο διάστημα της γνωριμίας μας, όπου όλα ήταν έντονα, άγνωστα και μας έλκυαν να τα εξερευνήσουμε. Ας φέρουμε ξανά τις εκπλήξεις, τα τρυφερά μηνύματα, τα απρόσμενα δώρα, τις ρομαντικές κινήσεις στην κοινή μας ζωή για να βγούμε από την ρουτίνα.
  9. Τονώνουμε την ερωτική μας ζωή= αναμφίβολα, η βάση μιας καλής σχέσης είναι η επικοινωνία, το μοίρασμα, η συντροφικότητα, ο κοινός χρόνος. Αλλά αυτό που ξεχωρίζει τα ζευγάρια από τους φίλους είναι η ερωτική επιθυμία και επαφή. Το πέρασμα του χρόνου επηρεάζει συνήθως αρνητικά το πάθος και την ερωτική έλξη. Από την άλλη πλευρά όμως, ο χρόνος προσφέρει οικειότητα, άνεση, ένα αίσθημα σταθερότητας και ασφάλειας. Ας αξιοποιήσει το ζευγάρι αυτά τα στοιχεία που έρχονται με τον χρόνο και ας προσθέσει μια δόση αισθησιασμού στην προσωπική του ζωή.
  10. Χτίζοντας τις αναμνήσεις μας= η κοινή πορεία ενός ζευγαριού περιλαμβάνει γεγονότα, αλλαγές, καλές και κακές στιγμές, φίλους, ταξίδια, γάμο, παιδιά… σημαντικές ευκαιρίες για να εμπλουτιστεί η σχέση και να γεμίσει η ζωή τους με κοινά βιώματα, εικόνες και συναισθήματα. Μια απλή ιδέα είναι να δημιουργούνε τα ζευγάρια το άλμπουμ τις ζωής τους με φωτογραφίες από τα στιγμιότυπα της καθημερινότητάς τους και να ανατρέχουν σε αυτό, κάθε φορά που η σχέση τους δυσκολεύει ή τους θυμώνει. Είναι απίστευτο πόσο καλά θα νιώσουν θυμούμενοι όσα τους δένουν ως ζευγάρι.