Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology κρατώντας διαρκώς δραστήριο τον εγκέφαλό μας βοηθάμε στην καλύτερη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων ακόμη και αν σταδιακά έχουν αρχίσει τα πρώτα σημάδια εκφύλισης περιοχών του εγκεφάλου, ενδεικτικές της άνοιας.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rush διαπίστωσαν ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ήταν 32% χαμηλότερη σε εκείνους που κρατούσαν διαρκώς απασχολημένο τον εγκέφαλό τους, ενώ σε εκείνους που δεν ασχολούνταν με νοητικές δραστηριότητες και τόσο συχνά ο ρυθμός μείωσης των νοητικών τους ικανοτήτων ήταν κατά 48% γρηγορότερος.

Η έρευνα αυτή δίνει μια απάντηση και μια εξήγηση στο γιατί υπάρχουν περιπτώσεις ηλικιωμένων χωρίς πρόβλημα στη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη, παραταύτα, μετά θάνατο αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν εμφανή σημάδια νευροεκφύλισης ενδεικτικά της νόσου του Άλτσχάιμερ.

Επομένως σύμφωνα με τους ερευνητές ο εγκέφαλος εφόσον παραμένει δραστήριος, έχει την ικανότητα να συντηρεί την καλή του λειτουργία αναπτύσσοντας εναλλακτικά κυκλώματα.