Ο καρκίνος των ωοθηκών, ο οποίος συχνά είναι θανατηφόρος επειδή σε πολλές περιπτώσεις ανιχνεύεται σε προχωρημένο στάδιο, είναι ο πέμπτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες, με 7.000 νέες διαγνώσεις ετησίως μόνο στη Βρετανία.

Το συγκεκριμένο είδος καρκίνου έχει συμπτώματα, όπως πόνος και πρήξιμο στην κοιλιά, τα οποία δεν είναι χαρακτηριστικά και συνήθως δεν μπορούμε να τα διακρίνουμε στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.051 γυναίκες, πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Καρκίνου HD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Τα αποτελέσματά της, που δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Cancer», έδειξαν ότι είναι πιθανό να καταφέρουμε να αναγνωρίσουμε με μεγάλη ακρίβεια τους καρκινικούς όγκους μέσω μιας εξέτασης αίματος και αν χρειαστεί και υπερηχογραφήματος.

Ουσιαστικά, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη CA 125 των γυναικών και στις ύποπτες περιπτώσεις έκαναν υπερηχογράφημα. Επειδή ο καρκίνος των ωοθηκών είναι σχετικά σπάνιος, μόλις 10 από τις συμμετέχουσες είχαν ύποπτα υπερηχογραφήματα και οδηγήθηκαν στο χειρουργείο, εκ των οποίων οι 4 βρέθηκε ότι είχαν διηθητικό καρκίνο.  

Παρ’ όλο που η μελέτη ήταν μικρή, τα ευρήματά της δίνουν ελπίδες επειδή η διαγνωστική της τεχνική είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται σε μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη, στην οποία συμμετέχουν 300.000 γυναίκες και τα αποτελέσματά της αναμένονται το 2015. 

Ακολουθήστε το στο Google News