Ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν θα αναπτυχθεί σωστά, λόγω κακής διατροφής.
165 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποσιτίζονται, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω όσον αφορά τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη.
Σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως παρουσιάζουν έλλειψη βιταμινών και μεττάλων, απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Την ίδια ώρα 1,4 δισ. άνθρωποι είναι υπέρβαροι και από αυτούς, περίπου το 1/3 είναι παχύσαρκοι και κινδυνεύουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης.
Αυτά είναι στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα, 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (Επισιτισμού), ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Οι φετινές εκδηλώσεις, που έχει προγραμματίσει, επικεντρώνονται στα «Βιώσιμα Μοντέλα Επισιτισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή μας» και σκοπό έχουν να προβάλουν τη σημασία της βιωσιμότητας στους ευαίσθητους αυτούς τομείς, ώστε οι επόμενες γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν ό,τι και οι προηγούμενες.
Ένα σύστημα τροφίμων –με όσα αυτό περιλαμβάνει-, αν απειλεί το φυσικό μας περιβάλλον, αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε μελλοντική έλλειψη τροφίμων. Σκοπός της σημερινής μέρας είναι η ανάδειξη της ανάγκης υιοθέτησης νέων «φιλικών» προς το περιβάλλον πρακτικών σε κάθε πτυχή του συστήματος των τροφίμων, από την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος μέχρι τις διαδικασίες μεταποίησης και μεταφοράς, ώστε να έχουμε και στο μέλλον τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε όσα μας προσφέρει η φύση.