Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής συμμετέχει με διήμερο εκδηλώσεων, το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με ημερίδες ενημέρωσης και έκθεση φωτογραφίας.
Info: «Τεχνόπολις», Κτίριο «Αεριοφυλάκιο 2», είσοδος από Πειραιώς 100, Γκάζι. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, οι θέσεις όμως είναι περιορισμένες, γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν mail στο: Attiki.Thilasmos@hotmail.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες εδώ.

«Γιοι και κόρες»

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει με καινούριες ιστορίες και νέους ηθοποιούς. Η παράσταση «Γιοι και κόρες» της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris βασίστηκε σε 85 μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να θυμηθούν την ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους. Πρόκειται για αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, που διαδραματίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και παράλληλα με μεγάλα γεγονότα. Από τη μετανάστευση στην Αμερική, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τους σεισμούς των Επτανήσων, το Τείχος στο Βερολίνο, την άνοδο του ΠΑΣΟΚ ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι άνθρωποι ζούνε τις ιστορίες τους κάτω από τη σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας.
Info: Θέατρο Του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 & Θαρύπου (Στάση Μετρό-Τραμ Συγγρού-ΦΙΞ). Τηλ.: 210-92.12.900. Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, στις 21.15. Εισιτήρια: 12Ε, 10Ε.

«On the Trail of Sigmund Freud»
Το ντοκιμαντέρ για τον πατέρα της Ψυχανάλυσης και έναν από τους σημαντικότερους στοχαστές του 20ού αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα βαδίζει στα χνάρια του μέσα από συναρπαστικές συνεντεύξεις μεταξύ άλλων με την κόρη του Άννα, τον εγγονό του, Anton, τον Woody Allen, τον Bernardo Bertolucci και τη σεξολόγο Ruth Westheimer. Την ταινία θα προλογίσει ο Νικόλαος Τζαβάρας, διδάσκων αναλυτής και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Μετά την προβολή ο Νικόλαος Τζαβάρας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού. Η ταινία θα προβληθεί την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου (στις 20.00) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ (στις 17.00).
Info: Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Το λάδι στην αρχαιότητα
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ» και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, σας καλούν στην ομιλία της κ. Ειρήνης Πουπάκη, διδάκτορα Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου και των δημητριακών κατά την αρχαιότητα: ελαιόμυλοι και ελαιοπιεστήρια, όλμοι – ιγδία και χειρόμυλοι». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 18:00, και εντάσσεται στον Κύκλο Ομιλιών με τίτλο «Πρώτες ύλες και τεχνικές κατασκευής των έργων τέχνης και τέχνεργων της αρχαιότητας». Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό, είναι ωστόσο επιθυμητή η προηγούμενη δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 27310-89.315 (καθημερινά 10.00-17.00, εκτός Τρίτης) ή στο sfamsspartis@gmail.com.

Βιβλίο

Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας. Ελένη Γαρυφαλάκη, εκδόσεις Διόπτρα, 2013, 14,90Ε
Η νοημοσύνη κάθε ανθρώπου είναι τόσο μοναδική όσο και ένα δακτυλικό αποτύπωμα, κάτι που αποδεικνύουν οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων γύρω μας. Σκεφτόμαστε με ήχους, με χρώματα, με λέξεις, με κίνηση, με αριθμούς, με ενσυναίσθηση. Σκεφτόμαστε συνθετικά. Σκεφτόμαστε δημιουργικά, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Με τη θεωρία της Πολλαπλής Νοημοσύνης, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έχουν ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια τους προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες των παιδιών τους. Πέρα από αυτό, όμως, έχουν κι έναν θαυμάσιο τρόπο για να ανακαλύψουν σημαντικές πτυχές του εαυτού τους.