Η έρευνα διενεργήθηκε από το Βασιλικό Κολέγιο μαιευτήρων-γυναικολόγων της Αγγλίας και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology».

Τα στοιχεία από 143.970 γυναίκες, που γέννησαν το πρώτο τους με καισαρική τομή μεταξύ των ετών 2004-2011, δείχνουν ότι το 52% επιχείρησε να κάνει φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (στα αγγλικά ο όρος είναι γνωστός με το ακρωνύμιο VBAC).

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι νεότερες γυναίκες –κάτω από 24 ετών- είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιχειρήσουν έναν φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική από ότι οι γυναίκες πάνω από τα 34, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 60% έναντι 45% αντίστοιχα.

Οι έγχρωμες γυναίκες (62%) και οι Ασιάτισσες (64%) βρέθηκε ότι επιχειρούσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον φυσιολογικό τοκετό μετά από μια καισαρική για το δεύτερο παιδί τους, σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες (49%).  

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η καισαρική στην πρώτη γέννα καθορίζει –σύμφωνα με τους μελετητές- και την πιθανότητα επιτυχημένου φυσιολογικού τοκετού στο δεύτερο παιδί.

«Η πλειοψηφία των γυναικών που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή χωρίς επιπλοκές, είναι υποψήφιες για να πετύχουν έναν φυσιολογικό τοκετό στο δεύτερο παιδί τους, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία μας, μόνο οι μισές κάνουν αυτήν την επιλογή», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Hannah Knight, από το Βασιλικό Κολέγιο μαιευτήρων-γυναικολόγων της Αγγλίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Βρετανίας, οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με καισαρική τομή και οι οποίες διανύουν μια δεύτερη εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, θα πρέπει να έχουν ως επιλογές τόσο τον φυσιολογικό τοκετό για το δεύτερο μωρό τους όσο και την καισαρική, ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται για τους κινδύνους και τα οφέλη και στις δυο περιπτώσεις.  

Ακολουθήστε το στο Google News