Το μπλε φως είναι γνωστό για την αρνητική του επίδραση στον ύπνο. Τα smartphones (έξυπνα κινητά) και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. υπολογιστές) όταν χρησιμοποιούνται πριν τον ύπνο, μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, επειδή το μπλε φως της οθόνης τους καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία ελέγχει το βιολογικό μας ρολόι.

Υπάρχουν, όμως, και θετικά από την έκθεσή μας στο μπλε φως, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μπλε φως κρατάει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση αν χρησιμοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Mid Sweden μελέτησαν τη δράση της καφεΐνης και του μπλε φωτός στον εγκέφαλο και βρήκαν ότι και τα δυο παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι εκτίθεντο σε μπλε φως, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που σχετίζονταν με τη λειτουργία του εγκεφάλου και έχαναν δυσκολότερα την προσοχή τους συγκριτικά με άλλους.

«Το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει θετικά μια σειρά ρυθμίσεων του οργανισμού, μεταξύ των οποίων τη γνωστική λειτουργία και την ετοιμότητα», εξηγούν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι η έκθεσή μας στο μπλε φως δεν θα πρέπει να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, αφού τότε ενδεχομένως να προκαλέσει αϋπνία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το μπλε φως μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη, η ετοιμότητα και ο χρόνος αντίδρασης. Μάλιστα, είναι αρκετά δυνατό για να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στον οργανισμό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ήδη στο πλαίσιο ιατρικών θεραπειών. Για παράδειγμα, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, ανέπτυξαν ένα επίθεμα (patch), το οποίο εκπέμπει μπλε φως για την αντιμετώπιση του πόνου. Άλλη έρευνα δείχνει ότι το μπλε φως μπορεί επίσης να συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσάρεστης αναπνοής.